ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΝΕΟ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Αύριο Τετάρτη 23/5 στην ιρακινή πρωτεύουσα αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στόχος των Ιρανών να αποδείξουν ότι δεν σκέφτονται να παράξουν πυρηνικά όπλα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι Ιρανοί θα επιζητήσουν να πετύχουν τους στόχους τους, για τους οποίους υπάρχουν διχογνωμίες εντός του Ιράν, κάνοντας τις δυνατόν λιγότερες αλλαγές στο πρόγραμμά τους. Η Τεχεράνη ζητεί κυρίως από τις συνομιλίες που αρχίζουν αύριο, να έρθει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό καίει στην παρούσα φάση. Στις συζητήσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα λαμβάνουν μέρος επίσης

η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Όποιο θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες και στο γενικότερο κλίμα με τους Αμερικανούς θα βοηθήσει στην αλλαγή διαθέσεως από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Αυτό αφορά κυρίως στα αραβικά κράτη του Κόλπου. Για το Ισραήλ παραμένουν ερωτηματικά, καθώς ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του είναι κάθετοι στην ανάγκη απολύτου καταστροφής κάθε πυρηνικής τεχνολογίας των Ιρανών. Το εβραϊκό κράτος θεωρεί εδώ και χρόνια ότι το θεοκρατικό καθεστώς έχει ως πολιτικό στόχο την καταστροφή του.

Οι Ιρανοί διαπραγματευτές θα ήθελαν να πάρουν την συγκατάθεση της Ουάσιγκτον ότι η χώρα τους αποτελεί πλέον παίκτη-κλειδί στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Βεβαίως για να πετύχουν ό,τιδήποτε τέτοιο οι Ιρανοί ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολιτικές που δεν συνάδουν με τις δυτικές θέσεις και απόψεις. Σήμερα η Τεχεράνη υποστηρίζει πλήρως το καθεστώς της Συρίας και θα επιμείνει μέχρι τέλους ώστε μία μέλλουσα κυβέρνηση της Δαμασκού να προστατεύσει τα ιρανικά περιφερειακά συμφέροντα. Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής που στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Επίσης το Ιράν στηρίζει πλήρως τη σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, τη μοναδική χώρα του Κόλπου που έχει στενές σχέσεις μαζί του.

Στόχος του Ιράν είναι να αποδείξει ότι δεν σκέπτεται την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Είναι να πείσει ότι στην πολιτική της περιοχής δεν υπάρχει μόνον Ισραήλ, αλλά είναι γεγονός πλέον το αντίπαλο δέος. Με άλλα λόγια θα επιμείνει σε κάτι που μέχρι τώρα αρνείται το Ισραήλ, να συμμετάσχουν δηλαδή όλες οι χώρες στη Συμφωνία μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, να καταστρέψουν τα πυρηνικά όπλα που τυχόν διαθέτουν και να έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν την πυρηνική τεχνολογία για θέματα ενέργειας.

Για την Τεχεράνη, η επιλογή της Βαγδάτης ως τόπου συνεχίσης των συνομιλιών έχει ένα συμβολισμό. Να θυμίσει στον κόσμο ότι εκεί έγινε ένας πόλεμος το 2003 και ο λόγος όπως διατυπώθηκε από επίσημα χείλη ήταν ένα ψέμα, ότι ο Σαντάμ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Η σημερινή απειλή ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου, επειδή ίσως το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά, θα οδηγήσει στα ίδια και χειρότερα προβλήματα που υπήρξαν από την εισβολή στο Ιράκ, υποστηρίζουν Ιρανοί αξιωματούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα