ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕΡΚΕΛ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

20:20 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Η πλειονότητα των Γερμανών ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας, αλλά στηρίζει την Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, λόγω της σκληρής στάσης προς την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Stern.

Σημαντικό σημείο της έρευνας είναι ότι το 56% των Γερμανών είναι υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το 35%

κατά.

Ανοδική τάση σημειώνει το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, το οποίο υποστηρίζει τη θέση πως η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς το ποσοστό του ήταν πάνω από το όριο του 5% για την είσοδό του στην ομοσπονδιακή βουλή, την Μπούντεσταγκ.

Το 57% όσων ερωτήθηκαν στην δημοσκόπηση εξέφρασαν μια απαισιόδοξη στάση σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική της Γερμανίας, ενώ μόλις το 12% εξέφρασαν αισιοδοξία.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει αντεπεξέλθει στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη συγκριτικά καλά ως τώρα, αφού οι εξαγωγές της προς μη-ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν μεγάλη άνοδο και η ανεργία βρισκόταν ως πρόσφατα σε χαμηλό εικοσαετίας, όμως τα δεδομένα το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να δείχνουν μια επιβράδυνση.

Ωστόσο οι Γερμανοί, σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση, θεωρούν πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι το κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την έρευνα η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) συγκεντρώνει 36% των προθέσεων ψήφου, 9 μονάδες περισσότερες από το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 12% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 5%, μια μονάδα περισσότερη από την περασμένη εβδομάδα και ακριβώς το ποσοστό-όριο για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Το κόμμα έχει σκληρύνει τη στάση του σε ό,τι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη και ο ηγέτης του Φίλιπ Ρέσλερ έχει απαιτήσει η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Με βάση τα ποσοστά που καταγράφονται στην δημοσκόπηση πάντως η Μέρκελ δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP και πιθανότατα θα αναγκαστεί να επιδιώξει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού” με το SPD, όπως είχε κάνει την περίοδο 2005-2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα