Στο 1,1% η ύφεση - Στο 1,6% ο αποπληθωρισμός

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση (πρώτο τρίμηνο 2014 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013).

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ, ενώ σε τριμηνιαία βάση η αύξηση ήταν 0,2% στην Ευρωζώνη και 0,3% στην ΕΕ.

Πιο «χλιαρή» η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Με απρόσμενα υποτονικό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης

το τελευταίο τρίμηνο παρά την ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, καθώς άλλες μεγάλες οικονομίες ή παρέμειναν παγωμένες ή συρρικνώθηκαν.

Σύμφωνα με την Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όταν οι οικονομολόγοι ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. Σε ετησιοποιημένους όρους, η αύξηση του τελευταίου τριμήνου μεταφράζεται σε ανάπτυξη 0,8%.

Το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,8% σε βάση τριμήνου, ή περίπου 3% σε βάση έτους, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση σε διάστημα τριών ετών. Βασικοί καταλύτες της γερμανικής ανάπτυξης ήταν οι καταναλωτικές και κυβερνητικές δαπάνες αλλά και οι κατασκευές.

Η γαλλική οικονομία αντίθετα διέψευσε τις προσδοκίες για ελαφρά ανάπτυξη, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα, καθώς τόσο η καταναλωτική δαπάνη όσο και οι επενδύσεις υποχώρησαν.

Στην Ελλάδα ο χαμηλότερος πληθωρισμός

Στις Βρυξέλλες, δόθηκαν σήμερα στοιχεία και για τον πληθωρισμό, με την Ελλάδα να εμφανίζει αποπληθωρισμό 1,6% τον Απρίλιο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με -1,3% και η Κύπρος με -0,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,5% το Μάρτιο σε 0,7% τον Απρίλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 1,2%.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε την ίδια περίοδο από 0,6% σε 0,8%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,1%.

Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Αυστρία και τη Ρουμανία (από 1,6%) και ακολούθησαν η Φινλανδία με 1,3% και η Γερμανία με 1,1%.

Σε σχέση με τον Μάρτιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε επτά κράτη- μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δεκαέξι κράτη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα