Στο συνέδριο… τα σπουδαία, μετά την υποχώρηση Τσίπρα

Αν και οι τόνοι ήταν ηπιότεροι απ’ ό,τι αναμενόταν, το διήμερο στο «Σινέ Κεραμεικός» κατέδειξε ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται συνθήκες εσωκομματικής σύγκρουσης. Η ηγεσία, οι συνιστώσες, αλλά και η «Αριστερή Πλατφόρμα» εμμένουν στις θέσεις τους, τόσο επί των οργανωτικών, όσο και επί των πολιτικών ζητημάτων.

Τακτική υποχώρηση

Με δεδομένη την εμμονή όλων των πλευρών στις απόψεις τους, ο Αλέξης Τσίπρας

οδηγήθηκε χθες σε μία τακτική υποχώρηση, μην θέλοντας να ρισκάρει το ξέσπασμα ενός εσωκομματικού εμφυλίου. Έτσι, παρέπεμψε όλα τα «αγκάθια» στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου ΣΥΡΙΖΑ, που θα συγκληθεί από τις 10 ως τις 14 Ιουλίου.
Μάλιστα, αν και μία ημέρα νωρίτερα είχε ζητήσει επιτακτικά την αυτοδιάλυση των συνιστωσών και την ισχύ ενιαίας λίστας για την εκλογή συνέδρων, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να ισχύσουν οι ξεχωριστές λίστες για την ανάδειξη του συνεδριακού σώματος.
Παράλληλα, στο Συνέδριο παρέπεμψε και το θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, καθώς πολλές συνιστώσες, η «Αριστερή Πλατφόρμα» και ο Μανόλης Γλέζος διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη πρόταση. Είναι προφανές ότι ειδικά η διαφωνία του Μανόλη Γλέζου αξιολογείται από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως «εξόχως σοβαρή», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα μπορούσε να συγκρουστεί με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Αυτοδιάλυση και διαγραφές

Σε κάθε περίπτωση, όπως διεμήνυαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο matrix24.gr αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δε θα αποστεί των απόψεών του, αλλά μετά το Συνέδριο, αυτές θα έχουν τη μέγιστη ισχύ, αφού θα αποτελούν συνεδριακή απόφαση. Είναι σαφές, παρόλα αυτά, ότι χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου το κόμμα του να μην μπει σε μία δίμηνη τροχιά εσωστρέφειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του στην κοινή γνώμη, αλλά και… για τις δημοσκοπήσεις.
Τούτων δοθέντων, όλες οι απόψεις θα εξεταστούν το πενθήμερο 10 με 14 Ιουλίου, στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο αναμένεται να μεταβληθεί σε πεδίο έντονης εσωκομματικής αντιπαράθεσης –αν όχι σύγκρουσης. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μεταξύ των κειμένων που ψηφίστηκαν χθες και παραπέμφθηκαν στο Συνέδριο, υπάρχει –για πρώτη φορά- και πρόβλεψη για διαγραφές. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του Καταστατικού κατοχυρώνεται η δυνατότητα «αφαίρεσης της ιδιότητας του μέλους», σε περίπτωση που κάποιος «παραβιάζει συστηματικά τις αρχές και τους κανόνες του καταστατικού».

Οξεία παρέμβαση Λαφαζάνη

Όπως προαναφέρθηκε, έντονη ήταν η αντίθεση της «Αριστερής Πλατφόρμας» στους σχεδιασμούς Τσίπρα, τόσο σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά, όσο και τα πολιτικά. Εξάλλου, για τα δεύτερα, η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει 30σέλιδο κείμενο «συμβολής», στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι «η Ευρωζώνη δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται» και σημειώνεται πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «σε καμία περίπτωση δεν συνιστά εθνική καταστροφή, όπως λένε τα παπαγαλάκια του συστήματος».
Σε ό,τι αφορά στα οργανωτικά, τον τόνο της εσωκομματικής διελκυστίνδας έδωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος για «διάθεση επιβολής σιωπητηρίου» και διεμήνυσε ότι «θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις διαφορετικές απόψεις». « «Μετά το κόμμα-σιωπητήριο, έρχονται οι κρίσεις και οι καταρρεύσεις», συνέχισε, καταλογίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα «προσπάθεια ανεύρεσης του εσωτερικού εχθρού». «Ο εχθρός είναι εκεί έξω, όχι εδώ μέσα», αντέτεινε, στη δευτερολογία του, χθες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας ενοχλημένος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Συνέδριο συγκρούσεων

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η έντονη εσωκομματική σύγκρουση να αποφεύχθηκε χθες και προχθές, όμως το Συνέδριο προβλέπεται «θερμό». Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, εμφανίζεται αποφασισμένος να εμμείνει στις απόψεις του και θα δώσει σε όλες τις συνιστώσες τρεις εναλλακτικές: είτε να αυτοδιαλυθούν και να εισέλθουν τα μέλη τους στον ΣΥΡΙΖΑ ως «φυσικά πρόσωπα», είτε να μετατραπούν σε τάσεις, χωρίς κάθετη οργανωτική δομή, είτε να έχουν το καθεστώς παρατηρητή. Μ’ άλλα λόγια, βάσει των όσων είπε ο κ. Τσίπρας, αν κάποια συνιστώσα θελήσει να μείνει ως έχει, θα βρεθεί ουσιαστικά με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα είναι «παρατηρητής» και δε θα λαμβάνει μέρος στη λήψη των αποφάσεων, ούτε στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Βεβαίως, ως τώρα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει σε όλες τις συνεδριάσεις, αποφεύγοντας να συγκρουστεί ανοιχτά με τους διαφωνούντες. Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν απλώς δίνει «χρόνο στο χρόνο» ως το Συνέδριο του κόμματος ή αν θα υποχωρήσει και τότε, χάνοντας οριστικά το στοίχημα του «ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα