ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΘΩΚΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο ΟΛΑΝΤ

Ο Φρανσουά Ολάντ έγινε σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας με μια επίσημη τελετή που τον κατέστησε τον πρώτο σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, η δεύτερη θητεία του οποίου είχε λήξει το 1995.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Ολάντ στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων και τον οδήγησε στο εσωτερικό του κτιρίου για να του παραδώσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη

σύντομη τελετή της ορκωμοσίας την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 προσκεκλημένοι.

Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας, ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος πλέον, αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ολάντ και η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ τον συνόδευσαν ως το κατώφλι της προεδρικής κατοικίας. Ο Σαρκοζί αναχώρησε με αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί.

Ταξίδι στο Βερολίνο

O Ολάντ θα κατευθυνθεί προς το Βερολίνο για μία συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Να θυμίσουμε ότι πριν εκλεγεί, ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει την πρόθεσή του για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου για τον εμπλουτισμό του με μέτρα για την ανάπτυξη, προοπτική προς την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Άγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και υποστήριξε με επιμονή τον Νικολά Σαρκοζί. Μετά την εκλογή του, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα τον υποδεχθεί «με ανοικτές αγκάλες». Η σημερινή γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα στην καγκελαρία και θα ολοκληρωθεί με δείπνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα