Στροφή 180 μοιρών από το ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά

Να υποβαθμίσει το γεγονός που ταλανίζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί η Ιπποκράτους, προσπαθώντας να περιορίσει τώρα τη διαιώνιση του θέματος. Τελευταία εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου λίγο πριν αναχωρήσει σήμερα το μεσημέρι για τις ΗΠΑ (όπου πραγματοποιεί προσωπική επίσκεψη με αφορμή την απονομή του μεταπτυχιακού διπλώματος στην κόρη του Ελβίνα) και στη συνέχεια στη Λειψία

για τις εκδηλώσεις συμπλήρωσης 150 ετών από την ίδρυση του SPD (όπου και θα «γεννηθεί» επίσημα η ανταγωνίστρια στη Σοσιαλιστική Διεθνή, «Προοδευτική Συμμαχία») υπήρξε το σιωπητήριο γύρω από το θέμα των οικονομικών. Και αυτό, διότι έγινε αντιληπτή η ζημιά που προκαλεί η όλη συζήτηση στο κόμμα, με πρώτο τον Ευάγγελο Βενιζέλο να το παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για διαρροές που στρέφονται πρωτίστως κατά του ίδιου. Έτσι, τα στελέχη του κόμματος καλούνται να μην ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης τις επόμενες μέρες, ήτοι να μη μιλούν για το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου (προγραμματίζεται για τις 24 Μαΐου), οπότε και αναμένεται να κατατεθεί επισήμως πια το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών και να είναι εκείνος που θα το φέρει στο Πολιτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ενδεικτικά πάντως της στροφής 180 μοιρών του ΠΑΣΟΚ είναι όσα υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Γιάννης Μανιάτης, ότι «το χρέος των 110 εκατομμυρίων δεν είναι μαύρη τρύπα» και πως το κενό που υπήρχε σε ορισμένα παραστατικά αφορά σε πολύ μικρά ποσά, ήτοι μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ και όχι εκατομμύρια, όπως αρχικά αφηνόταν να εννοηθεί μέσω διαρροών που τώρα όλοι αποποιούνται. Στο όνομα της διαφάνειας δε, ζητούν αίφνης όλοι το θέμα να πάει μέχρι τέλους, το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες του για τον υπερδανεισμό των τελευταίων ετών, στο κάδρο του οποίου πλέον εντάσσουν και τον Κώστα Σημίτη. Και ενώ τα μαχαιρώματα μεταξύ νυν και πρώην «ισχυρών ανδρών» στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αρχίσει –χαρακτηριστικό παράδειγμα η απειλή με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του «ψεύτη Κουκουλόπουλου», όπως τον χαρακτήρισε με αφορμή δηλώσεις του για συγκεκριμένους πρώην Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, από τον Σωκράτη Ξυνίδη- το όλο θέμα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ως «ένας κακός εφιάλτης», με τον νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για ένα «μνημόνιο στο ΠΑΣΟΚ», αφού είδαν το «παγόβουνο» μπροστά τους. «Το κόμμα θα πληρώσει το χρέος που έχει, δεν θα παίρνει ευρώ πλέον από το κράτος», είπε και εκείνος, μιλώντας μόνο για «χρέη» και όχι για «μαύρες τρύπες», επιχειρώντας τώρα απλά να φανεί ότι υπήρξε σπατάλη στη διαχείριση των οικονομικών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ως εκεί.

Την ίδια ώρα, και προκειμένου να …πετύχει το σχέδιο αλλαγής της ατζέντας, το βάρος σε σειρά άλλων θεμάτων δίνει τώρα η Ιπποκράτους. Σε δηλώσεις του μετά από συναντήσεις του με φορείς, χθες, ο κ.Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έλευση ξένων τουριστών στην χώρα μας φέτος και την πορεία του τουρισμού, επιμένοντας πάντως πως μένουν πολλά ακόμα να γίνουν σε συνεργασία του κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, επεσήμανε ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει άλλα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά επέμεινε στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και εκτέλεσης του ψηφισμένου προϋπολογισμού. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολύ καλύτερους από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις, ενώ αναφέρθηκε στην ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους. «Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συντομότερα απ’ ότι νομίζουν ορισμένοι», είπε, σημειώνοντας πως το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλά επιτόκια…

Κατά τα λοιπά, στην στρατηγική της Ιπποκράτους εξακολουθεί να είναι το «στενό μαρκάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ, η προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και οι επιθέσεις στην Χρυσή Αυγή, ενώ ως προς το θέμα της ΟΛΜΕ, η στάση του κόμματος είναι σαφώς κατά της απεργίας και υπέρ της απρόσκοπτης διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, με τη δέσμευση πάντως ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επί θεμάτων όπου κρίνεται ότι έχουν δίκιο οι εκπαιδευτικοί, όπως οι αναγκαστικές μεταθέσεις εκτός εκπαιδευτικής περιφέρειας κ.ο.κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα