Συμφωνία για τα πυρηνικά «βλέπει» η Τεχεράνη

00:33 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα απειλήσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Αμερικανοί γερουσιαστές, περιλαμβανομένων και Δημοκρατικών του Ομπάμα, έχουν εισηγηθεί ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, εάν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες για μια οριστική συμφωνία.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια γενικευμένη

σύρραξη στην Μέση Ανατολή, αν το νομοσχέδιο αυτό επικυρωθεί. Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο νόμου βρίσκεται «παγωμένο» στη Γερουσία.
Μιλώντας στο Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι «με καλή θέληση, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα σε έξι μήνες. Δεν φοβάμαι [ότι θα ληφθεί] μια απόφαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» για την επιβολή κυρώσεων, πρόσθεσε, αφού «ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει βέτο».

Ο Ζαρίφ επισκέφθηκε το Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και άλλους αντιπροσώπους των έξι μεγάλων δυνάμεων που διαπραγματεύονται με το Ιράν στην ετήσια Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο.

Keywords
Τυχαία Θέματα