Συμφώνησαν για το Δημόσιο

«Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο το οποίο σέβεται το Σύνταγμα και το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα» δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα λογικό και δίκαιο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει μείγμα μέτρων όπως είναι τα κίνητρα αποχώρησης η εθελουσία έξοδος,

η αξιολόγηση των μονίμως απόντων και η επιβολή πειθαρχικών ποινών.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, από το Δημόσιο θα αποχωρήσουν έως το τέλος του έτους, 4.000 υπάλληλοι, με πρώτους τους επίορκους και συνολικά 15.000 άτομα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν επιβεβαίωσε αυτούς τους αριθμούς, καθώς όπως είπε είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετέφερε επίσης το αίσθημα του επείγοντος να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις έως το βράδυ της Κυριακής.

Αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσες εκλογές ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι πρόκειται περί ιστορικού θράσους του κ. Τσίπρα και τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» χωρίς να τιναχθεί η Ευρωζώνη και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Κύπρου.

Σχετικά με τις θεσμικές φωνές που πληθαίνουν στην Ευρώπη και κάνουν λόγο για συμμετοχή και των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως έμμεσο εκβιασμός προκειμένου να εξυγιανθούν οι τράπεζες από μόνες τους. «Οι ελληνικές τράπεζες» είπε «έχουν το πλεονέκτημα να ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως με βάση το πακέτο των 50 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2014 θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τις τράπεζές μας.» Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να κάνει χρήση ενός παλαιού τύπου πακέτου» σε αντίθεση με την Κύπρο.

«Πάνω από 180.000 αποχωρήσεις έως το 2015» λέει ο Φ. Κουβέλης

Δηλώσεις για το φλέγον ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων έκανε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όπως ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μαξίμου, οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.

Συγκεκριμένα για τον αριθμό των επίορκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί «δεν είμαστε μια χώρα, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία» όπως είπε χαρακτηριστικά. Και η τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα