Συνεργασία Ευρώπης και Ρωσίας για την εξερεύνηση του Άρη

Μάλιστα  θα πραγματοποιηθούν δύο αποστολές εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη, το 2016 και το 2018. Η πρώτη θα περιλαμβάνει την αποστολή δορυφόρου για έρευνα της ατμόσφαιρας του, όπως η μέτρηση μεθανίου, άλλων αερίων και σωματιδίων, και η δεύτερη την αποστολή εξερευνητικού οχήματος στην επιφάνεια του.

Η συνεργασία αυτή καλύπτει ένα κενό στην εξερεύνηση του Άρη, και τα κράτη μέλη της ESA εξέφρασαν την ικανοποίηση τους γι’ αυτήν την συνεργασία. Αυτό που απομένει είναι η υπογραφή της συμφωνίας από τα δύο μέρη, κάτι που πιθανό

να συμβεί πριν το τέλος του έτους.

Η εξερεύνηση του Άρη, ExoMars όπως έχει ονομασθεί, και η συνεργασία αυτή, μπορεί να γίνει καταλύτης για περαιτέρω εξερεύνηση πλανητών.

«Θα έχουμε και άλλες ευκαιρίες για συνεργασία, όπως αποστολές στον Δία, για παράδειγμα. Η ESA έχει προγραμματίσει μια μεγάλη αποστολή στον Δία, και στη Ρωσία υπάρχει ένα σχέδιο για μια αποστολή στον Γανυμήδη που είναι ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Αρχίζουμε συζητήσεις για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε αυτές τις αποστολές, καθώς κι αν η συνεργασία μας θα μπορούσε να επεκταθεί και στη σεληνιακή ρομποτική όπου θα θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η Ρωσία έχει ήδη τις Luna-Glob και Luna-Resurs αποστολές, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά είμαστε έτοιμοι για συνεργασία σε άλλους τομείς». δήλωσε ο Frederic Nordlund, επικεφαλής των διεθνών σχέσεων στο ESA.

Στη σχεδιαζόμενη συμφωνία προβλέπεται η Ρωσία να παράσχει τις ρουκέτες πρωτονίων που θα στείλουν τους δύο ExoMars στον προορισμό τους.

Η Ρωσία θα παίξει σημαντικό ρόλο και στις δύο αποστολές. Μία σημαντική συμβολή θα ήταν το σύστημα προσγείωσης που θα τοποθετεί στο εξερευνητικό όχημα της επιφάνειας του Κόκκινου πλανήτη, που με εξαίρεση ορισμένα βασικά στοιχεία, αυτό θα κατασκευαστεί από τη ρωσική βιομηχανία.

Επιπλέον, οι ερευνητές θα προσχωρήσουν στην συγκρότηση ομάδων για την παρακολούθηση και μελέτη των επιστημονικών δεδομένων των δύο αποστολών.

Η ExoMars έχει αρχίσει επίσημα στην Ευρώπη από το 2005 και η ESA μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη τεχνολογίας.

Ο τελικός προϋπολογισμός στην ευρωπαϊκή πλευρά αναμένεται να είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ και για τις δύο αποστολές, και μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί 850 εκατομμύρια, αλλά οι αξιωματούχοι ευελπιστούν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Το 2016 στο πρόγραμμα solar orbiter θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις πηγές μεθανίου που έχουν παρατηρηθεί στον Άρη. Η παρουσία του στην ατμόσφαιρα είναι συναρπαστική και μάλλον υποδεικνύουν βιολογική δραστηριότητα στον πλανήτη.

Το 2018 ο δορυφόρος που ήδη θα εξερευνά την ατμόσφαιρα θα παρέχει και επικοινωνιακή στήριξη στο εξερευνητικό όχημα της επιφάνεια του Άρη, που θα αναζητήσει ίχνη ζωής τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα