ΣΥΡΙΖΑ-ΑΚΕΛ «συντονίζονται» για το Κυπριακό

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τα δύο κόμματα, μάλιστα, εξέτασαν μέσω εκπροσώπων, όλα τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την διεθνή κινητικότητα για το Κυπριακό, σε συνέδριο που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Την όλη διαδικασία κίνησε η κυπριακή Αριστερά, δηλαδή το ΑΚΕΛ, καθώς η διπλωματική κινητικότητα περί το Κυπριακό εντείνεται διαρκώς. Έτσι, το

ΑΚΕΛ ζήτησε να διεξαχθεί σεμινάριο-συνέδριο, υπό την αιγίδα της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE). Το σεμινάριο διεξήχθη με θέμα «Το κυπριακό πρόβλημα σε σταυροδρόμι εξελίξεων» και πλέον η ευρωπαϊκή Αριστερά αναμένεται να διαμορφώσει μία κοινή στάση επί του εθνικού θέματος της Κύπρου. Στο σεμινάριο μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών, Ρένα Δούρου. Παράλληλα, τις εργασίες του σεμιναρίου άνοιξε η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, Μαϊτέ Μόλα, ο βουλευτής του γερμανικού Die Linke Σεβίμ Νταγκντελέν, ο Βίλι Μέγιερ, ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας και ο Ντεκλάν Μακ Άλιρ, μέλος του Σιν Φέιν στη Νομοθετική Συνέλευση Ιρλανδίας.

Κυπριανού-Δούρου

Οι εκπρόσωποι των δύο άμεσα εμπλεκόμενων μερών (δηλαδή της Κύπρου και της Ελλάδας) συμφώνησαν ότι οι ενέργειες πρέπει να είναι συντονισμένες και οι θέσεις κοινές, τουλάχιστον μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο γραμματέας του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως μια λύση στο Κυπριακό «είναι επείγουσα» και περιέγραψε μια λύση «βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, και στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Η Ρένα Δούρου υπερθεμάτισε για την επιλογή του χρόνου διεξαγωγής του σεμιναρίου, προειδοποιώντας ότι «το Κυπριακό εισέρχεται σε περίοδο αναταράξεων».

Η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «προέχει πάντα, και ειδικότερα με τη σοβούσα οικονομική κρίση, να μην προωθηθεί κάποια λύση που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού», ενώ ζήτησε να διαφυλαχθούν οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν, στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ, σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Ρένα Δούρου έκανε ειδική αναφορά στον φυσικό πλούτου της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η ανακάλυψή του «έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με την έννοια ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για λύση και όχι για νέους εκβιασμούς». Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Ευρωβουλή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ασκώντας πίεση «τόσο προς τα άλλα θεσμικά αλλά μη εκλεγμένα όργανα όσο και προς την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης».

Keywords
Τυχαία Θέματα