Υπό το φόβο αποσταθεροποίησης η «μητέρα όλων των μαχών»

Στο Μαξίμου, εκτιμούν ότι το διπλό δολοφονικό χτύπημα δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Θεωρούν μάλιστα, ότι η τρόικα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελληνικές θέσεις, και κυρίως το ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέα δημοσιονομικά μέτρα, και υπό το πρίσμα της πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης.

Ψυχραιμία και ρεαλισμό συνέστησε ο Γιάννης Στουρνάρας,

με χθεσινή δήλωσή του, ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης που ξεκινά αύριο με την τρόικα.

Η ψυχραιμία αφορά στην ελληνική πλευρά, που βρίσκεται στα όρια νευρικής κρίσης αφού η κυβέρνηση εμφανώς διστάζει, οι δε βουλευτές εμφανίζουν απροθυμία να στηρίξουν τη συνέχιση της μνημονιακής συνταγής. Ο δε ρεαλισμός, τον οποίο ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, αφορά στην τρόικα, οι θέσεις της οποίας – όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη – αντί να βοηθούν τελικά υπονομεύουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Μετά το θρίλερ με την άφιξη ή μη της τρόικας, δείγμα και αυτό της σκληρής στάσης των ελεγκτών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις θέσεις που θα διατυπώσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην αυριανή πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Επί της ουσίας, πρόκειται για τέσσερα (αμυντικές βιομηχανίες, απολύσεις, δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό κενό) συν ένα (βιωσιμότητα χρέους) αγκάθια, τα οποία θα κρίνουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ως προς τα προαπατούμενα για τις δόσεις (σ.σ. η μία εκκρεμεί ήδη από τον Ιούλιο) ανοικτό παραμένει το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών. Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για διατήρηση της ΕΛΒΟ και των ΕΑΣ, έστω και συρρικνωμένων με παράλληλο χωρισμό του πολιτικού από το στρατιωτικό μέρος, ενώ οι δανειστές ζητούν… λουκέτο. Στο μέτωπο της διαθεσιμότητας, η εκκρεμότητα με τους διοικητικούς των πανεπιστημίων παραμένει, ωστόσο ο Κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαιώνει ότι θα κλείσει τα προσεχή 24ώρα. Το… βουνό για την κυβέρνηση είναι ο επόμενος κύκλος. Δηλαδή οι 12.500 επιπλέον διαθεσιμότητες μέχρι τα τέλη του έτους και κυρίως ο στόχος για συνολικά 4.000 απολύσεις εντός του 2013. Η ελληνική πλευρά ζητά στις απολύσεις να προσμετρηθούν όσοι αποχωρήσουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι συμβασιούχοι που παρέμεναν καταχρηστικά στο Δημόσιο και, πλέον, με δικαστικές αποφάσεις απομακρύνονται. Ωστόσο η τρόικα παραμένει αρνητική όχι μόνον στα δύο αιτήματα της Αθήνας αλλά μοιάζει έτοιμη να βάλει και βόμβα στο πρόγραμμα καθώς υπάρχει η τάση να μην αναγνωριστούν οι απολύσεις της ΕΡΤ, καθώς οι περισσότεροι εκ των απολυμένων προσλήφθηκαν εκ νέου στη Δημόσια Τηλεόραση, έστω και ως συμβασιούχοι. Και εδώ παρατηρείται η υπερβολή εκ μέρους των δανειστών. Διότι ναι μεν οι συμβασιούχοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους, ωστόσο οι απολύσεις από τα ΕΑΣ θα είναι κανονικές απολύσεις και, συνεπώς, το να μην προσμετρηθούν απλώς συνιστά καψόνι για την ελληνική πλευρά.

Η μητέρα όλων των μαχών θα δοθεί στο μέτωπο του προϋπολογισμού. Η απαίτηση των δανειστών για πρόσθετα μέτρα 2 – 2,5 δισ ευρώ προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση. Η επιχειρηματολογία της Αθήνας ότι το κενό είναι 500 έως 800 εκατομμύρια και ότι αυτό θα καλυφθεί από το νομοσχέδιο Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή και την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου δεν γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ούτε είναι έτοιμοι ούτε θέλουν σε αυτή τη φάση να ανοίξουν ζήτημα χρηματοδότησης της Ελλάδας, χωρίς μνημόνιο όπως επιμένει η ελληνική πλευρά, πολλώ δε μάλλον βιωσιμότητας χρέους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάσες και στοιχεια εξισορρόπησης της πίεσης που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα