ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΝΣΤΑΝΤΑΝΕ ΤΩΝ ΓΚΑΛΟΠ...

Δεν ξέρω τι θα γίνει στις ευρωεκλογές, και νομίζω κανένας. Ούτε οι ίδιες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Δεν ξέρω αν θα έλθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα επικρατήσει στο τέλος η Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν η διαφορά θα 'ναι μεγάλη, μικρή, στα όρια του στατικού λάθους. Δεν ξέρω αν το «Ποτάμι» θα πάρει τα ποσοστά που μας λένε οι δημοσκόποι ή η Χρυσή Αυγή

θα υποστεί εκλογική καθίζηση. Ούτε διακινδυνεύω τη σοβαρότητά μου για να υποστηρίξω ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει έναν ευρωβουλευτή ή η ΔΗΜΑΡ κανέναν ότι τα ποσοστά του ΚΚΕ θα είναι ανεβασμένο και των ΑΝΕΛ συρρικνωμένα.

Και δεν το κάνω επειδή δεν έχω μνήμη χρυσόψαρου, όπως ίσως έχουν οι δημοσκόποι ή όσοι επικαλούνται τις μετρήσεις τους για να μας πουν ότι θα είναι αυτό ή το άλλο το αποτέλεσμα. Θυμάμαι πολύ καλά τι ποσοστά έδιναν όλες οι γνωστές και λεγόμενες σοβαρές εταιρείες δημοσκοπήσεων τον Απρίλιο του 2012, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Και όταν λέω όλες εννοώ όλες: η Marc, η Κάπα Research, η Rass, η Pulse, η VPRC, η Public Issue, η MRB, η Merton Analysis, η ALCO, η GPO. Άλλα αντ' άλλων έδιναν. Καμία πρόβλεψή τους για τα ποσοστά δεν βγήκε σωστή. Καμία. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας ζαλίζω δημοσιεύοντας αναλυτικά τις δημοσκοπήσεις και των 10 εταιρειών. Μπορεί, όποιος θέλει, να τις βρει γκουγκλάροντας στο internet «δημοσκοπήσεις Απρίλιος 2012». Και θα φρίξει. Εκ των υστέρων και όταν άνοιξαν οι κάλπες προσπάθησαν να δικαιολογηθούν λέγοντας κάτι για «νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα».

Το πρόβλημα είναι ότι και σήμερα, που τα δεδομένα είναι ακόμη πιο σύνθετα (με τους περισσότερους ερωτώμενους να μην απαντούν και όσοι απαντούν, σε σημαντικό ποσοστό να δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ακόμη και να λένε ψέματα και μια σειρά άλλα στοιχεία που αλλοιώνουν το δείγμα), οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επιμένουν να «προφητεύουν». Φυσικά, καλά κάνουν. Αυτή είναι η δουλειά τους: να ανιχνεύουν τις τάσεις και τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και, εκ των πραγμάτων, να μετατρέπουν τα ευρήματά τους σε όργανα άσκησης πολιτικής και επηρεασμού των ψηφοφόρων.

Βέβαια θα ήταν πολύ άσχημο, τουλάχιστον για την αξιοπιστία τους, οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου 2014 να διαψευστούν ένα μήνα μετά, όπως έγινε και με τις δημοσκοπήσεις του Απριλίου 2012. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο. Γιατί αν, παρ'ελπίδα, συμβεί, οι υφιστάμενες εταιρείες δημοσκοπήσεων θα έχουν την τύχη των παλαιών κομμάτων. Θα απαξιωθούν και θα (πρέπει να) αντικατασταθούν.

Με όλα αυτά δεν υποστηρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ούτε ότι η διαφορά μεταξύ τους δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα όρια του στατιστικού λάθους ούτε ότι δεν είναι αληθείς οι προβλέψεις τους για τα άλλα κόμματα. Κάθε άλλο. Απλώς αρνούμαι να τις λάβω σοβαρά υπόψιν μου γιατί έχω τη γνώμη ότι η ρήση του αειμνήστου Καραμανλή πως η κάλπη είναι έγκυος και δεν ξέρουμε τι παιδί θα βγάλει, ξαναγίνεται επίκαιρη.

Μέχρι τώρα λέγαμε ότι η ρήση αυτή ξεπεράστηκε επειδή όπως για το αποτέλεσμα του τοκετού έχουμε τους υπέρηχους έτσι και για το αποτέλεσμα της κάλπης έχουμε τις δημοσκοπήσεις. Ε, λοιπόν αυτό πιστεύω πως σήμερα δεν ισχύει. Αντίθετα, για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια, ισχύει ο αγνωστικισμός του Καραμανλή. Οι κάλπες του Μαΐου εγκυμονούν εκπλήξεις. Μικρές και μεγάλες.

Είναι τόση η απροσδιοριστία που είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς αν θα επικρατήσει τελικά η λογική ή το συναίσθημα στους ψηφοφόρους, αν μπαίνοντας στο παραβάν θα πάρουν μαζί τους το θυμό ή θα τον αφήσουν απέξω, αν θα ψηφίσουν για κυβερνητική σταθερότητα ή αλλαγή, αν το κριτήριο της ψήφου θα είναι γι' αυτά που πρέπει ν' αλλάξουν στην Ευρώπη ή για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, αν θα ψηφίσουν με βάση αυτά που έχουν στην τσέπη τους ή θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα αυτό που θα καθοδηγήσει το χέρι τους.

Και βέβαια εξαρτάται και από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν. Άλλο θα είναι το αποτέλεσμα αν είναι μεγάλη η αποχή και άλλο αν έχουμε υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Μάλιστα ειδικά αυτή η παράμετρος θα έλεγα ότι είναι και η πιο σημαντική. Δεν ξέρω πόσοι ετεροδημότες πολίτες έχουν την οικονομική ευχέρεια να μετακινηθούν τέσσερις φορές (Πάσχα, Πρωτομαγιά, α' γύρος δημοτικών εκλογών, ευρωεκλογές) σε ένα μήνα. Και δεν ξέρω αν αυτό οι εταιρείες δημοσκοπήσεων μπορούν να το μετρήσουν ή θα είναι ένα από τα άλλοθι που θα προβάλλουν σε περίπτωση που πέσουν έξω στις προβλέψεις τους.

Και φυσικά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα καθοριστεί και από τα όσα μέλλει να συμβούν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Θα χάσει αυτός που θα κάνει τα περισσότερα λάθη. Προσώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ατυχείς επιλογές και την εσωτερική γκρίνια για τα πρόσωπα αυτός που στριμώχνεται. Και σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι αντίκτυπο θα έχει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πριν λοιπόν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, ας σκεφθούμε ότι είναι πολλά τα άγνωστα ενσταντανέ για να δούμε ποια θα είναι τελικά η φωτογραφία τη στιγμή που θ' ανοίγουν οι κάλπες...

Keywords
Τυχαία Θέματα