Τα αυγά Φαμπερζέ αποκαλύπτουν τη ρωσική ιστορία

Το χρυσό αυγό της στέψης του Νικολάου Β΄ το 1896, που δημιουργήθηκε από τον ρώσο κοσμηματοπώλη Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που εκτίθενται στο νέο μουσείο που άνοιξε στην Αγία Πετρούπολη, με στόχο να παρουσιάσει αυτή την ξεχωριστή τέχνη και τη σχέση της με τη Ρωσία των Τσάρων του 19ου αιώνα.
Το μουσείο βρίσκεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Παλάτι Σουβάλοφ στην Αγία Πετρούπολη και παρουσιάζει τη συλλογή του ρώσου δισεκατομμυριούχου, Βίκτορ Βέξελμπεργκ.
Το πρώτο αυγό Φαμπερζέ

παραγγέλθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ, με αφορμή την εικοστή επέτειο του γάμου του με την Αυτοκράτειρα Μαρία Φεντόροβνα, ανήμερα του Πάσχα το 1885.
Έτσι ξεκίνησε μια παράδοση που συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Κάθε Πάσχα ο ρώσος κοσμηματοπώλης παρέδιδε στον Τσάρο ένα τέτοιο αβγό. Οι Μπολσεβίκοι πούλησαν πολλά από αυτά στο εξωτερικό, για να μαζέψουν λεφτά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.
«Για 12 χρόνια υπήρξε η καθημερινή μας εργασία. Τα αποκτήματα προέρχονται από όλο τον κόσμο. Όλη η συλλογή αποκτήθηκε από το εξωτερικό, ακόμη και έξω από τα σύνορα της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα οπτική στη συλλογή μας. Ό,τι αγοράσαμε, επέστρεψε στη Ρωσία και φυλάχτηκε ως τμήμα του ρωσικού πολιτισμού. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό» επισήμανε ο διευθυντής του μουσείου Φαμπερζέ, Βλαντιμόρ Βοροτσένκο.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα