ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ (ΤΕΛΙΚΑ) ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η έκθεση των ανθρώπων σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών και δικτύων, δεν φαίνεται ότι προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ειδικής επιτροπής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Αλεξάντερ, αξιολόγησαν τους πιθανούς κινδύνους από τις ασύρματες τηλεπικοινωνιακές συσκευές, καθώς και από τους επίγειους σταθμούς και βάσεις

(κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας κ.λπ.). Τα χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία δημιουργούνται, όταν οι αντένες των κινητών και άλλων ασύρματων συσκευών μεταδίδουν ραδιοσήματα. Η νορβηγική μελέτη δεν βρήκε αξιόπιστα στοιχεία ότι αυτά τα πεδία γύρω από τα κινητά και άλλους πομπούς εκπομπής ραδιοσημάτων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ανδρική στειρότητα και άλλες ασθένειες, όπως διαταραχές του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι περισσότερες έως τώρα μελέτες διεθνώς έχουν εστιάσει την προσοχή τους στον κίνδυνο για καρκίνο, όμως οι Νορβηγοί ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάποια σχέση ανάμεσα στην χρήση των κινητών τηλεφώνων και την ταχεία ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο. Όσον αφορά την μακρόχρονη χρήση των συσκευών, επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί σε βάθος χρόνου έως 20 ετών και δεν έχει διαπιστωθεί κάποιος αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Για άλλα είδη καρκίνου, όπως του στόματος και του αίματος, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία, αλλά και πάλι, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών καρκίνου στον πληθυσμό διαφόρων χωρών από τότε που άρχισε η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Από πλευράς ισχύος των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, αυτά που δημιουργούνται από τα κινητά τηλέφωνα, όταν κανείς μιλάει, είναι τα σχετικά πιο ισχυρά, ενώ όσο πιο καλό είναι το σήμα ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, τόσο χαμηλότερη είναι η ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου γύρω από τη συσκευή – και το αντίστροφο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα