Τα «μαζεύουν» τώρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα παραπέμπει στους δανειστές για τις τελικές αποφάσεις, δηλώνει όμως πως μετά τις ενδοκυβερνητικές τριβές βρέθηκε κοινή γραμμή για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία, προαναγγέλλει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ και «διαφημίζει» τις …επιτυχίες της κατά της φοροδιαφυγής.

Στα χέρια των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, βρίσκεται από σήμερα η «τύχη» του πρωτογενούς πλεονάσματος: Για να φτάσει

η Κυβέρνηση στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας -με τους κανόνες που η ίδια ορίζει- και κατόπιν να γίνει συζήτηση για το τι ποσό θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά από υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει και η παράμετρος «της βιωσιμότητας του πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια».

Μετά την σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Πρωθυπουργό και την συμμετοχή τριών υπουργών, των κυρίων Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ανάλογη «γλώσσα» χρησιμοποίησε και κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι «θεωρώ ότι θα πρέπει κάποιο μέρος του πλεονάσματος να γυρίσει στη κοινωνία για να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό», ύφος που απέχει από τις δηλώσεις βεβαιότητας.

Πάντως, ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι «ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί», ενώ ερωτηθείς για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς».

Στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου η Τρόικα, θα κάνει την εισήγηση της, που η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να είναι θετική- και μετά η Αθήνα θα έχει την πρώτη ένδειξη για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εάν τελικά η αξιολόγηση είναι θετική τότε αποδεσμεύονται κονδύλια ύψους 8,3 δισ. ευρώ, που είναι οι υποδόσεις του δ΄ τριμήνου του 2013 και η δόση του α΄ τριμήνου του 2014 από την ΕΕ (2,6δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014 από την ευρωζώνη). Όμως δεν αποκλείεται και το ΔΝΤ να αποδεσμεύσει μέρος της δικής της συμμετοχής που είναι 3,6 δις.€ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013).

Η Κυβέρνηση, όπως έδειξε η σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με δική της ατζέντα και ενιαία γραμμή, αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών τα συναρμόδια υπουργεία συμφώνησαν στα θέματα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα «τώρα απομένει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν ακόμη για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με ενιαία γραμμή για όλα τα θέματα (διαρθρωτικά και δημοσιονομικά) και ανέφεραν, ότι «επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίες και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες».

Την ίδια ώρα, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ερωτηθείς για το εάν υπάρξει μείωση φόρων φέτος, τόνισε ότι «αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015», προσθέτοντας «να δούμε πρώτα πώς θα πάει συνολικά η οικονομία».

«Όπλο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνιστούν για την ελληνική πλευρά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από το «μέτωπο» της φοροδιαφυγής: Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό έγινε γνωστό ότι σχεδόν 95 εκατ. ευρώ εισρέουν στα Ταμεία, από τις λίστες των 54.000 εμβασμάτων και των off shore.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα στις 4 το απόγευμα, ενώ στις 7 το απόγευμα την σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με καυτή ατζέντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα