Τα ψέμματα που στηρίζουν το μνημόνιο

Είκοσι δύο ψέματα που κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο καταρρίπτονται με το βιβλίο  «22 πράγματα που μας λένε για την κρίση και δεν είναι έτσι».

Μερικά από τα ψέμματα: «Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από το εργατικό κόστος», «Το μεγάλο Κράτος βρίσκεται στη ρίζα της ελληνικής κρίσης», «Η διαπραγματευτική μας δύναμη είναι μηδενική», «Η επικράτηση της αριστερής ιδεολογίας μετά τη μεταπολίτευση, υπήρξε μοιραία, γιατί ενοχοποίησε τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και το κέρδος».

Προτάσεις που θεωρούνται αυτονόητες, κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα και χρησιμοποιούνται ως βάσεις

για τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Οι συγγραφείς, εξετάζουν ένα προς ένα τα «πράγματα» που κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο  και τα αποδομούν με βάση τον επιστημονικό λόγο, την έρευνα και τη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Στο απόσπασμα από το βιβλίο που παρατίθεται παρακάτω, εξηγείται πώς η θεοποίηση της ανάπτυξης μέσω των ξένων επενδύσεων, παραγνωρίζει σκοπίμως το ρόλο του Κράτους που στην πραγματικότητα αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης ακόμα και σε οικονομίες όπως των ΗΠΑ. Αντίθετα, ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση επενδυτικών διευκολύνσεων οι οποίες τραυματίζουν την οικονομία και την κοινωνία.

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης άποψης και της «συναίνεσης της Ουάσιγκτον» οι συγγραφείς παραθέτουν τις θέσεις οικονομολόγων όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ (Joseph Stiglitz), ο  Ντάνι Ρόντρικ (Dani Rodrik) αλλά και  ο Χα-Τζουν Τσανγκ (Ha-Joon Chang) ο οποίος προειδοποιεί ότι πρέπει οι οικονομίες να είναι πολύ προσεκτικές στις διευκολύνσεις που παρέχουν στον ιδιωτικό τομέα, αν θέλουν να αποφύγουν την απαξίωση των «κοινών πόρων» της οικονομίας. Μια στρατηγική που βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς, με ανειδίκευτους εργαζόμενους, χωρίς πρόβλεψη για την οργανωμένη κατάρτιση του προσωπικού, μια στρατηγική, δηλαδή, που αφήνεται, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, στη «σοφή αγορά»  αντί να αναβαθμίσει την οικονομία είναι πολύ πιθανό να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Διαβάστε  ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου των Χρήστου Λάσκου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αφορά στο 18ο από τα «22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι».

Ο Χρήστος Λάσκος έχει σπουδάσει φυσική και οικονομικά και είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας.Αρθρογραφεί στην Αυγή και την Εποχή και είναι μέλος της σύνταξης του «Εντός Εποχής». 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του KENT και στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας.
Πράγμα 18: Η οριστική λύση βρίσκεται σε ένα εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Τι μας λένε

Το 2010, και ενώ ήδη εξελισσόταν η ελληνική κρίση (όπως έχουμε επισημάνει στα Πράγματα 11 και 15) τρεις διακεκριμένοι Έλληνες οικονομολόγοι του εξωτερικού εξηγούσαν, βασιζόμενοι στην οικονομική επιστήμη, βεβαίως, ότι, στην κατάσταση που βρ

Keywords
Τυχαία Θέματα