Τεχεράνη: Δεν παράγουμε πλουτώνιο για στρατιωτικούς σκοπούς

«Ο ερευνητικός αντιδραστήρας του Ιράκ δεν θα μπορεί να παράγει πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων αφού το πλουτώνιο αυτό θα παραμένει στην καρδιά του αντιδραστήρα επί έναν χρόνο”, υποστήριξε ο Σαλεχί. “Το πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων δύναται να παραμένει εντός του αντιδραστήρα για 3-4 εβδομάδες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα περιέχει και άλλα στοιχεία που εμποδίζουν τη χρήση του” για στρατιωτικούς σκοπούς, εξήγησε.

“Επιπλέον, το Ιράν δεν διαθέτει εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας” για τον καθαρισμό του πλουτωνίου από τα πρόσθετα στοιχεία, βεβαίωσε ο Σαλεχί.

Ο

αντιδραστήρας του Αράκ ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2014. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη στις 24 Νοεμβρίου με τις χώρες της Δύσης, η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να μην εγκαταστήσει νέο εξοπλισμό στο Αράκ και να μην κατασκευάσει εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πλουτωνίου.

“Όταν θα έχουν εγκατασταθεί οι κάμερες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον αντιδραστήρα και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, δεν θα υπάρχουν πια ανησυχίες”, συνέχισε ο Σαλεχί.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ιρανών διαπραγματευτών και των αντιπροσώπων της ομάδας “5+1″ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) για την επίλυση διάφορων τεχνικών θεμάτων θα ξαναρχίσουν την Δευτέρα. Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είπε ότι η συνάντηση αυτή θα διαρκέσει μόνο μία ημέρα.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθορίσουν το πότε ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που θα σημάνει και τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει στο Ιράν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα βασικό ερώτημα είναι τι πληροφορίες θα ζητήσουν εκ των προτέρων οι δυτικές χώρες για να επαληθεύσουν ότι το Ιράν τηρεί τις υποσχέσεις του προτού άρουν τις κυρώσεις.

Διπλωματικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα