«Τεράστια η πολιτική παρακαταθήκη του Καραμανλή για τη χώρα»

20:19 6/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» εις μνήμην του ιδρυτή της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για «έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας». «Η συμβολή του στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας υπήρξε αποφασιστική.

Δικό του το σημαντικό και σπουδαίο επίτευγμα, η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, όραμα ζωής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου τη διορατικότητα οφείλουμε να εξάρουμε», επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης, για να προσθέσει:

«Η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1950, κατά την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία, η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και τη δημοκρατία μετά την περιπέτεια της επταετούς χούντας, η εκπόνηση και ψήφιση Συντάγματος, η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι έργα που φέρουν τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πορεία του, η ζωή του ολόκληρη, είναι σχεδόν ταυτισμένη, με την πορεία της χώρας μας». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πίστωσε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι «επέλεξε και σταθερά προώθησε τη στροφή προς τη Δύση, την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, την ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαία δύναμη της Βαλκανικής, την εξομάλυνση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και την προβολή των πολιτιστικών δυνατοτήτων της χώρας», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς ο ιδρυτής της ΝΔ συνέβαλε στη σταθερή αύξηση του εισοδήματος, τη ραγδαία άνοδο των επενδύσεων.

Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική που άσκησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Φώτης Κουβέλης υπενθύμισε ότι «υπό τη σκιά του ψυχρού πολέμου, αναζήτησε ερείσματα και συμμαχίες για την κατοχύρωση της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Παράλληλα, προήγαγε τις σχέσεις με τον Τρίτο Κόσμο και ιδιαίτερα με τις αραβικές χώρες, προτάσσοντας τα περιφερειακά συμφέροντα της Ελλάδας».

«Η καίρια τομή στην εξωτερική πολιτική του εντοπίζεται στην προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η ΕΟΚ δεν αποτελούσε «απλώς οικονομικήν κοινοπραξίαν, αλλά οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν». Η πλήρης είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ήταν έργο ζωής για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πίστευε ότι η ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά θα της παρείχε όλες τις δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξή της. Αυτό συνέβη δεκαοκτώ χρόνια μετά, στις 28 Μαΐου 1979, με την υπογραφή στο Ζάππειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ως το 10ο ισότιμο και πλήρες μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Νομιμοποίηση ΚΚΕ

Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε αναλυτικά και στη «συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εμπέδωση του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κινήματος», αλλά και «στη στάση του στο δημοψήφισμα που επηρέασε αποφασιστικά το αποτέλεσμα κατά της μοναρχίας, εξ’ ου και το μίσος των βασιλοφρόνων εναντίον του». «Αυτά εμφάνισαν ένα νέο πρόσωπο, διεύρυναν την απήχησή του στο λαό και του εξασφάλισαν τον σεβασμό των πολιτικών αντιπάλων», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.

Τέλος, αναφερόμενος στην ιστορική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια: Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα