Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

09:50 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο Θοδωρής Δρίτσας, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ένα άνοιγμα στη ναυτιλία σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν, στην περίπτωση που το κόμμα του θα έρθει στην εξουσία δεν θα είναι μονομερή και δεν θα βασιστούν σε διάλογο.

«Σε κάθε περίπτωση  για να υπάρξουν πολιτικές που θα πετυχαίνουν τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την ελληνική κοινωνία από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, αυτές θα πρέπει να στηρίζονται σε μια δυναμική διαδικασία γενικευμένης διαβούλευσης». Το σχόλιο αυτό διατυπώνει ο κ. Θοδωρής

Δρίτσας, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ένα άνοιγμα στη ναυτιλία σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν, στην περίπτωση που το κόμμα του θα έρθει στην εξουσία δεν θα είναι μονομερή και δεν θα βασιστούν σε διάλογο.

Επίσης τόνισε ότι «χρόνο με το χρόνο η προσφορά της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην εθνική οικονομία βαίνει συνεχώς μειούμενη» και πρόσθεσε ότι «η σημαντική μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτικών τις τελευταίες δεκαετίες, πέραν των αρνητικών συνεπειών που έχει στα εισοδήματα και στο ΝΑΤ, οδηγεί αναπόφευκτα και στην απώλεια πολύτιμης τεχνογνωσίας, φορείς της οποίας ήταν οι ναυτικοί είτε όταν ταξίδευαν είτε ως στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων».

Επίσης τόνισε με νόημα ότι «κεντρικής σημασίας παράμετρος στην εξέλιξη αυτή είναι και η αναντίστοιχη συμμετοχή της ναυτιλίας στα δημόσια βάρη. Τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα συγκριτικά είναι ελάχιστα, ενώ οι εισροές συναλλάγματος συνοδεύονται από εκροές που μειώνουν την αξία τους» και επεσήμανε ότι «τα μέτρα για την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου όχι μόνο δεν οδήγησαν στην ουσιαστική αύξηση του αλλά είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι  χρειάζεται ένας συνολικός επανασχεδιασμός της ναυτιλιακής μας πολιτικής».

Τέλος, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «φορέας αυτού του επανασχεδιασμού και βέβαια πρέπει να είναι ένα αυτόνομο Υπουργείο Ναυτιλίας που θα λειτουργήσει όμως ως πολιτικό, επιτελικό και παραγωγικό υπουργείο με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, δηλαδή, ένα υπουργείο όχι σαν και αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και όχι σαν το παλιό ΥΕΝ» και κατέληξε: «Παράλληλα είναι αναγκαίο, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης να ανοίξει μία ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με τις συνταγματικές ρυθμίσεις που απαλλάσσουν ουσιαστικά τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τη φορολογία, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πρέπει εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στο χώρο της ναυτιλίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα