Θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα και τις Κυριακές

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΕΣΕΕ, τον ΣΕΛΠΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ και την ΕΕΕ ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε τις απόψεις των φορέων για το άνοιγμα τις Κυριακές.

Όπως

τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση «στην προσπάθεια να καταπολεμήσει λουκέτα και ανεργία, κατέθεσε πρόταση για πιο σύγχρονη λειτουργία αγοράς, στο πλαίσιο του νέου αγορανομικού κώδικα που ετοιμάζεται». Το νομοσχέδιο προωθείται άμεσα και όπως είπε ο κ.Σκορδάς «συζητήσαμε με τους φορείς, θα συζητήσουμε με τα κόμματα και μετά θα έρθει ο νόμος στη Βουλή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπλεκόμενα μέρη πρότειναν μια συμβιβαστική λύση να ισχύσει μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής του μέτρου, πιθανώς έως τον Οκτώβριο, η οποία όμως απορρίφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση επικαλούνται στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν πως όπου εφαρμόστηκε το μέτρο υπήρξε αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5-4% και πτώση τιμών. Σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 8.000-20.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για καταστροφικό μέτρο.

«Οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο είναι συχνά μικρότερες από τις λάθος πολιτικές της κυβέρνησης, που δεν επιβάλλονται καν από το μνημόνιο. Το 2013, το πρώτο λάθος έγινε με το νέο φορολογικό που θα εξαρθρώσει την μεσαία παραγωγική τάξη. Το δεύτερο λάθος γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, που ετοιμάζεται να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές όλο το χρόνο».

Σύμφωνα με τους εμπόρους οι τυχόν «αστερίσκοι» ή «δικλείδες ασφαλείας» που θα τεθούν δεν έχουν καμία σημασία, καθώς θα καταπέσουν στα διοικητικά δικαστήρια. «Δεν είναι δυνατόν μαγαζί 250 τμ στην Πανεπιστημίου να επιτρέπεται να μένει ανοιχτό και ένα πχ 100 τμ σε χώρο τύπου Mall να μένει κλειστό» σημείωσε ο κ.Ασημακόπουλος. «Ας ελπίσουμε να υπάρχουν δεύτερες θετικές σκέψεις» κατέληξε, αν και ξεκαθάρισε πως ο διάλογος τελείωσε.

Την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι εργαζόμενοι. Πιο ειδικά ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ.Βασιλόπουλος που μετείχε στη σύσκεψη δήλωσε ότι αν το μέτρο εφαρμοστεί «θα φέρει μόνο καταστροφή , θα φέρει κλείσιμο επιχειρήσεων και συσσώρευση σε 4-5 πολυεθνικές εμπορίου».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και προϊδέασε για κινητοποιήσεις και εκστρατεία ενημέρωσης.

O πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης κατηγόρησε τον υπουργό, Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η φραστική επίθεση συνοδεύτηκε με την αποχώρηση από τη σύσκεψη πριν από την ολοκλήρωσή της, του προέδρου της ΕΣΕΕ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κορκίδης, αύριο θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με την οποία θα δηλώνει ότι υποχρεώνεται σε παραίτηση από την προεδρία της ΕΣΕΕ με την πολιτική του υπουργείου που στηρίζεται σε προσχηματικές διαβουλεύσεις για να περάσει όσα εξαρχής έχει σχεδιάσει.

Σημειώνεται ότι το υπάρχον σχέδιο νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα, με συνολική επιφάνεια εμβαδού, μικρότερο των 250 τ.μ. Αλλά, υπάρχει και η προϋπόθεση τα συγκεκριμένα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων ή να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

Όπως δήλωσε χθες στο ΔΣ του ΕΒΕΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και των προσφορών και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, “το υπουργείο έχει κάθε λόγο να προωθήσει αυτό το σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα” ενώ υπενθυμισε ότι τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Αγορανομικός Κώδικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα