Θερινές περιοδείες με παραστάσεις -παρωδίες

«Όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα, δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος. Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς στην υπεραισιοδοξία του, ότι φτάνουν τα προηγούμενα και τα τρέχοντα μνημονιακά μέτρα που συνεχίζουν να γονατίζουν τη κοινωνία.

Αρκούν οι άνισοι φόροι και τα αδικαιολόγητα χαράτσια, οι ακρωτηριασμένοι μισθοί, τα εξανεμισμένα εισοδήματα, το πλήθος των ανέργων, που επιτείνουν μετά από τεσσεράμισι χρόνια θυσιών τη συνεχιζόμενη καταβύθιση της στο μαρασμό.

Φαίνεται, όμως, ότι στο κυβερνητικό επιτελείο πνέουν άλλοι, ούριοι, άνεμοι που φουσκώνουν ευοίωνα τα πανιά των ψευδαισθήσεων του. Μιλούν δημοσίως για προοπτικές «φοροελαφρύνσεων» και εκτιμούν ότι αυτές οι υποσχέσεις θα ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Αιθεροβατούν, ως επικοινωνιακοί πλασιέ καλών ειδήσεων, μεταδίδοντας γενναιόδωρα το μήνυμα της δήθεν κάμψης των τροϊκανών απαιτήσεων εξαιτίας της κατανόησης των πολιτικών αναγκών της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα οι δανειστές δεν εντάσσονται στο κλίμα των θερινών εκπτώσεων. Τσάμπα μοιάζει να πήγε το πρωτογενές πλεόνασμα και η ψήφιση των «προαπαιτούμενων» που καλλιέργησε ελπίδες στη κυβέρνηση ότι με αυτά θα αποσπούσε από την τρόικα ένα, σχετικά αυτόνομο, περιθώριο κινήσεων. Οι τροϊκάνοι συνεχίζουν αμείλικτοι να κριτικάρουν την κυβέρνηση για μεταρρυθμιστική ατολμία και να υπενθυμίζουν τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της για αξιολόγηση και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο τις οποίες δεν έχει ακόμη εκπληρώσει.

Στις κλειστές συνεδριάσεις τους με υπουργούς, συντεταγμένα οι πιστωτές όχι μόνο απαιτούν να μην αρθεί κανένα τακτικό ή έκτακτο φορολογικό μέτρο αλλά προσθέτουν επίμονα νέους σκληρούς όρους και ακάνθινες δεσμεύσεις. Ζητούν ανυποχώρητα την έναρξη πλειστηριασμών ακινήτων των «κόκκινων» οφειλετών και νέες οριζόντιες περικοπές συντάξεων. Επείγονται για «κούρεμα» στις δαπάνες της υγείας και κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά. Τέλος, μονότονα διατάσσουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Μετά από αυτές τις, για μια ακόμα φορά, σοκαριστικές τροϊκανές εντολές, το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι αν μας δουλεύει ψιλό γαζί η κυβέρνηση. Αυτό είναι σίγουρο. Δεδομένου ότι καμιά σοβαρή κουβέντα δεν βρίσκεται σε εξέλιξη για το πώς θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά-χρηματοδοτικά κενά των επόμενων χρόνων. Ούτε κανένα εθνικό σχέδιο εκπονείται για εκείνες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δεν μοιάζει καν ενθαρρυντικό ότι η κυβέρνηση αναμένει ,ανεξήγητα χαλαρά, για το φθινόπωρο την επίσημη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

Αναπόφευκτα, στο συγκεκριμένο θερινό σκηνικό οι υποψίες υπερβαίνουν τις αερολογίες ενώπιον του διλήμματος μεταρρυθμίσεις ή νέα μέτρα. Και επειδή είναι μάλλον παρακινδυνευμένη η ακροβατική εξισορρόπηση σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ αποφασιστικότητας και αμφιταλάντευσης, η κυβέρνηση προτιμά τη παλάντζα. Ζυγίζει το πολιτικό χρόνο και τις αντοχές της κοινωνίας. Μετράει τη κόπωση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, την αμήχανη υποχώρηση των συνδικαλιστικών ηγεσιών και τη πολιτική της επιρροή στα μετριοπαθή κοινωνικά στρώματα.

Τα καρτερικά καλοκαίρια, άλλωστε , προσφέρονται για πρόσκαιρα παραμυθιάσματα. Το καλοκαίρι του '10, η χρεοκοπία και το μνημόνιο πλασαρίστηκαν σαν η αιμοστατική γάζα που θα σταματήσει την δημοσιονομική αιμορραγία. Το καλοκαίρι του '11 οι πλατείες των αγανακτισμένων και οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν τη προσδοκία απαλλαγής από τη λιτότητα. Εκείνο του ΄12, οι εκλογές και η νέα κοινοβουλευτική γεωγραφία, χάρισαν την ελπίδα συντονισμένης ανάκαμψης, ενώ το καλοκαίρι του '13 τράταρε με παρηγοριά τη χώρα που γλίτωσε από τα δεινά της Κύπρου.

Γιατί, λοιπόν, το καλοκαίρι του '14 να μην ανέβει η παράσταση «αντίσταση στους δανειστές»; Και γιατί, πρώιμα το φθινόπωρο, να μη μας προκύψει μια κυβέρνηση που θα ζητά δύναμη από τον λαό για να «συγκρουστεί» με την τρόικα; Συνηθισμένη είναι η χώρα από περιοδεύοντες καλοκαιρινούς θιάσους με κωμωδίες και τραγωδίες. Άνετα συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και εκείνοι που ειδικεύονται στις παρωδίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα