Θεσσαλονίκη: Αντιδρούν στην αναδιάρθρωση οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ

‘Οπως καταγγέλλουν, με το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συνολικά, η κυβέρνηση ουσιαστικά τη διαλύει και ανοίγει τον δρόμο για τη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκατοντάδες απολύσεις που θα γίνουν.

«Στην ΕΛΒΟ ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση

της εταιρείας για τη συνέχιση της παραγωγής, καθώς και την πληρωμή των δεδουλευμένων μας. Πάμε για τον τρίτο μήνα απλήρωτοι. Σε επίπεδο παραγωγής, ενώ το εργοστάσιο δουλεύει για τις επανακατασκευές φορτηγών και τα OSΗKΟSH, και το παλεύουμε και για τα ανταλλακτικά, δεν μπορούμε να παραδώσουμε γιατί εδώ και δύο μήνες δεν έχουμε ασφαλιστική ενημερότητα», καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του μεγέθους των αμυντικών εταιρειών, όταν π.χ., οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει σήμερα στην ΕΛΒΟ είναι μόλις 363, έναντι 1200 πριν από λίγα χρόνια, ενώ οι μισθοί τους έχουν ήδη περικοπεί κατά 40%.

«Δύο προγράμματα να μπουν στη γραμμή παραγωγής, οι εργαζόμενοι δεν θα φτάνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν αύριο να δουν τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, όχι απλά για να επιδώσουν ένα ψήφισμα, αλλά για να λάβουν απαντήσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον, τον κυβερνητικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ΕΛΒΟ και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση ή εξυγίανση των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ.

Όπως αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης. Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν σημαντική μείωση του μεγέθους των εταιρειών, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα