Θιβετιανός γίνεται ο 101ος διαμαρτυρόμενος που αυτοπυρπολείται

Ο αυτοπυρποληθείς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπήκε στο Boudhanath Katmandu, περιοχή με πολλούς θιβετιανούς βουδιστικούς ναούς και μοναστήρια, και ζήτησε να χρησιμοποιήσει το λουτρό. Μετά από κάποιο διάστημα εξήλθε, βγήκε στο δρόμο και αυτοπυρπολήθηκε. Έτρεξε μερικά βήματα, καλυμμένος στις φλόγες, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην Κίνα και μετά κατέρρευσε.

Το περιστατικό αυτό συνέβη χθες Τετάρτη, μια από τις σημαντικότερες ημέρες του φεστιβάλ Losar, το οποίο γιορτάζεται από τη θιβετιανή κοινότητα του Νεπάλ. Οι θιβετιανοί

εξόριστοι που ζουν στο Νεπάλ είναι χιλιάδες και επισκέπτονται αυτές τις μέρες το Boudhanath για το γεγονός.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο αυτοπυρποληθείς υπολογίζεται να είναι περίπου 21 χρονών, η σορός του, όμως, δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα, ούτε έχει αναζητηθεί από κανέναν.

Οι αρχές του Νεπάλ έχουν αυξήσει τις περιπολίες επιτήρησης των περιοχών της Κατμαντού όπου ζουν θιβετιανοί πρόσφυγες, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τέτοιες είδους διαμαρτυρίες.

Ήταν ο 101ος θιβετιανός (μοναχός, καλόγρια ή κοινός άνθρωπος) που από το 2009 αυτοπυρπολείται σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης, που εδρεύει στην Ινδία.

Οι διαμαρτυρόμενοι απαιτούν από το Πεκίνο να τους δοθεί μεγαλύτερη θρησκευτική ελευθερία και την επιστροφή του εξόριστου πνευματικού τους ηγέτη Δαλάι Λάμα, που ζει σε στην Ινδία.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει ζητήσει από τη θιβετιανή κοινότητα να αποφεύγουν τέτοιου είδους ενέργειες διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιες δραστηριότητες ενάντια μάλιστα σε φιλικά έθνη, όπως η Κίνα.

Το Νεπάλ πέρα από τη φιλοξενία προσφύγων είναι και πέρασμα για τους Θιβετιανούς, που ταξιδεύουν από την πατρίδα τους στην Dharmasala της Ινδίας, όπου ζει ο Δαλάι Λάμα και έχει εγκατασταθεί η εξόριστη Θιβετιανή Κυβέρνηση.

Τα κινεζικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή του Θιβέτ το 1951. Το Πεκίνο θεωρεί ότι το Θιβέτ ήταν μέρος της Κίνας για πολλούς αιώνες, αλλά Θιβετιανοί λένε ότι ήταν ανεξάρτητοι για το μεγαλύτερο διάστημα εκείνης της περιόδου. Ο Δαλάι Λάμα εγκατέλειψε το Θιβέτ το 1959 μετά την καταστολή θιβετιανών διαμαρτυριών από τα κινεζικά στρατεύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα