Τι γράφει σήμερα ο ευρωπαϊκός Τύπος για την Ελλάδα

Μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι: «Η Ελλάδα αίρει το τελευταίο εμπόδιο για τη επόμενη δόση» σημειώνει η Zeit Online. «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για τη δόση βοήθειας» γράφει το Spiegel Online.

«Η Ελλάδα ικανοποιεί την τρόικα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» υπογραμμίζει η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για την επόμενη οικονομική βοήθεια» σημειώνει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει: «Η κυβέρνηση της Αθήνας ικανοποιεί έτσι όλους τους όρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Οι εγκριθείσες πιστώσεις θα μπορούσαν έτσι να εκταμιευθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

Δεν επαρκούν τα καλά δημοσιονομικά στοιχεία

Το σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει στις οικονομικές τις σελίδες ολοσέλιδο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την περιβόητη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ. Έναν χρόνο πριν, ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε σε ομιλία του στο Λονδίνο ότι «εντός της εντολής της η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ένα χρόνο μετά η Ευρώπη προσπαθεί βασανιστικά να εξέλθει από την ύφεση και παρατηρεί: «Υπάρχει ελπίδα ότι η βαριά ύφεση θα λάβει ένα τέλος. Ωστόσο οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν οι χώρες που πλήττονται από την κρίση έχουν ήδη προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις». Εξειδικεύοντας την αναφορά της στην Ελλάδα, η FAZ συμπεραίνει ότι ένα χρόνο μετά τη βαρυσήμαντη δήλωση Ντράγκι «λείπει η προοπτική» από τη χώρα.

Όπως σχολιάζει, «η Ελλάδα έκανε μεν ικανοποιητικές προόδους με τη μείωση του -καταστροφικού το 2009- δημόσιου ελλείμματος. Ωστόσο, φαίνεται ολοένα περισσότερο ότι ακόμη και τα καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία δεν επαρκούν προκειμένου να ξεπεραστεί η ύφεση και να δοθεί στους Έλληνες μία προοπτική, με την οποία θα μπορέσει να ζήσει η χώρα στο μέλλον». Η FAZ εκτιμά ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν δυσοίωνες καθώς, όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να αφυπνίσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας». Κλείνοντας, το δημοσίευμα στιγματίζει το εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας σε πολλούς έλληνες πολιτικούς ότι εξακολουθούν να ασχολούνται περισσότερο με τις «διαφωνίες της ημερήσιας διάταξης, παρά με το ζήτημα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

«Στο λαβύρινθο των οff shore εταιριών»

Αναφορά στην υπόθεση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστης, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κάνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Κάτω από τον τίτλο «στο λαβύρινθο των off shore εταιριών» η δημοσιογράφος Κριστιάνε Σλότσερ αναφέρεται στις φοροαπαλλαγές που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα για τους εφοπλιστές και σημειώνει για τον Βίκτωρα Ρέστη: «Ο δισεκατομμυριούχος χρησιμοποιούσε χρήμα και επιρροή για διάφορα εγχειρήματα εκτός της κύριας δραστηριότητάς του και δραστηριοποιήθηκε ως τραπεζίτης και εκδότης. Πλοία και ΜΜΕ: αυτά τα δύο συχνά συνδέονται στην Ελλάδα. Στον Ρέστη ανήκουν σημαντικά μερίδια της υψηλής σε κυκλοφορία εφημερίδας Πρώτο Θέμα, καθώς και μερίδιο στις εφημερίδες ΝΕΑ και ΒΗΜΑ και στο μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Mega».

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι «από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η ελληνική δικαιοσύνη έβαλε ήδη στο στόχαστρό της κάποιους λίγους επώνυμους επιχειρηματίες» και αναφέρεται στο παράδειγμα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση παράνομων δανειοδοτήσεων από την Proton Bank σε εταιρίες συμφερόντων του.

Από τη Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα