Τι κρύβει η επίθεση Στουρνάρα στην τρόικα

15:26 8/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Για την αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει η ελληνική πλευρά υπάρχει λόγος και δεν είναι άλλος από την … αμφισβήτηση.

Σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές γίνονται δια αλληλογραφίας και τα τεχνικά τους κλιμάκια τσεκάρουν κωδικό προς κωδικό το πως προέκυψε το ελληνικό πλεόνασμα, η Αθήνα βγαίνει στην αντεπίθεση: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απαντώντας στα σενάρια των τελευταίων ημερών για νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα,

μιλώντας στην εφημερίδα Bild, τόνισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλη βοήθεια. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και δεν επιθυμεί νέο πακέτο βοήθειας». Η ελληνική πλευρά επιμένει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μία μεγάλη έκπληξη για τους πιστωτές και πως το μόνο που χρειάζεται είναι διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung λέγοντας πως «το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη. Έχουμε αρκετά χρήματα. δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων».

Στο πλευρό της Αθήνα φαίνεται να στέκεται πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ που δήλωνε σίγουρος πως θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την χώρα, υπογραμμίζοντας με έμφαση μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» πως «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να φύγει και πάλι μπροστά και μάλιστα σε νέες, σε πολύ καλύτερες βάσεις».
Λίγες ώρες νωρίτερα άλλωστε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τονίζοντας ότι «οι θυσίες πλέον αποδίδουν καρπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη –το Grecovery- είναι καθ’ οδόν»

Στον αντίποδα, σε έλλειψη προόδου της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που τονίζει πως δεν αποκλείεται να μετατεθούν για ακόμη έναν μήνα οι διαβουλεύσεις τους για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.

Η λεκτική «επίθεση» του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα στην τρόικα για καταστροφικές και εσφαλμένες απαιτήσεις του προηγούμενου Σεπτεμβρίου περί λήψης μέτρων 3 δισ. ευρώ φέτος, δεν είναι τυχαία και ουσιαστικά σκιαγραφεί τα δύο βασικά αιτήματα που έχει σε αυτόν τον κύκλο διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά: Να μην απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα φέτος, αλλά και οι όποιες παρεμβάσεις στο χρέος να γίνουν προ των ευρωεκλογών.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε και ένα πολιτικό επιχείρημα, τις «ριζοσπαστικές δυνάμεις», που θα επικρατήσουν – είπε - αν δεν στηρίξει την Ελλάδα η Ευρώπη . Μόνο που από την ομιλία του, αλλά και τις δηλώσεις σε ξένα δίκτυα μικρή αναφορά υπήρχε – λένε αρμόδιες πηγές – σε ένα πεδίο «κλειδί» για τη δόση και το δάνειο: στα «διαθρωτικά» μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της απελευθέρωσης αγορών, όπου η μάχη μαίνεται και εντός κυβέρνησης με απώλειες , καθυστερήσεις αλλά και οπισθοχωρήσεις, όπως η πρόσφατή στους αγρότες….

Κοινοτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μετά την αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στο θέμα του χρέους, το ζήτημα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επανέρχεται δριμύτερο ως το «αντάλλαγμα» στην συμφωνία. Και αν η κυβέρνηση επιθυμεί, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, λύση στο χρέος προ των Ευρωεκλογών, τότε και τα μέτρα- ανταλλάγματα θα πρέπει να έρθουν και να ψηφιστούν επίσης μεσούσης της προεκλογικής περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα