Τι μας παχαίνει τελικά

Πρέπει να πηγαίνετε κάθε μέρα στην… τουαλέτα! Οι φούρνοι μικροκυμάτων «σκοτώνουν» τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων!

Υπάρχουν χιλιάδες ανάλογοι ισχυρισμοί γύρω από θέματα υγείας στο διαδίκτυο και κάποιοι πέφτουν «θύματα» αυτών και… τους πιστεύουν, χωρίς να το ψάξουν παραπάνω, όπως διαβάζουμε στο medicalnews.gr.

Προτού λοιπόν πέσετε κι εσείς «θύμα» κάποιου τέτοιου «τρομακτικού» μύθου ή παραπληροφόρησης, σάς προτείνουμε να διαβάσετε

το παρακάτω άρθρο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Adam Dachis, ο οποίος γράφει στο lifehacker.com, υπάρχουν μερικοί μύθοι γύρω από θέματα διατροφής και υγείας που θα πρέπει γνωρίζουμε, όπως:

Μύθος 1: Όταν τρως λιπαρά φαγητά γίνεσαι χοντρός
Ακούγεται λογικό ότι όταν κάποιος τρώει παχυντικές τροφές θα… παχύνει, όμως μερικές φορές τα προφανή αποδεικνύονται λανθασμένα.
Το γεγονός ότι κάτι «λιπαρό» μπαίνει στον οργανισμό μας δε σημαίνει ότι… θα μείνει εκεί. Σύμφωνα με την Dr. Carly Stewart, ειδική σε θέματα υγείας στο Money Crashers, «η ισορροπία στην κατανάλωση λιπαρών τροφών είναι σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς διατροφής». Αν κανείς προσλαμβάνει περισσότερα λιπαρά από αυτά που καίει, τότε θα παχύνει. «Το λίπος είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων, όμως δε θα πρέπει κανείς να εξαλείψει το λίπος γενικά από τη διατροφή του» πρόσθεσε.
Η διατροφολόγος Andy Bellatti ανέφερε ακόμη ότι «φυσικά δε μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατηγορία τις τηγανητές πατάτες και τα αμύγδαλα, απλά και μόνο επειδή και οι δύο τροφές περιέχουν λιπαρά».
Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται στην ισορροπία «τι τρώω και πόσο καίω».

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν
Οι υδατάνθρακες έχουν «στοιχειώσει» τη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ολοένα εμφανίζονται καινούριες δίαιτες, οι οποίες υπόσχονται «γρήγορη απώλεια βάρους» αποκλείοντας τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας.
Και πάλι όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…
Σύμφωνα με τον Dr. Spencer Nadolsky, ιατρικό συντάκτη στο Examine.com, οι άνθρωποι δε φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν όταν κανείς δεν ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και δεν ασκείται!
Μάλιστα, τα δύο τελευταία μάλλον ευθύνονται περισσότερο για τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.

Μύθος 3: Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μανία με τα «προϊόντα χωρίς γλουτένη» και κανείς μπορεί να τα βρει σχεδόν παντού.
Το γεγονός όμως ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται να καταναλώνουν τέτοια προϊόντα, δε σημαίνει ότι κάνουν για όλους!
Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, τότε υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, το σώμα μας είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να επεξεργαστεί τη γλουτένη.
Η απουσία γλουτένης από ένα τρόφιμο, δεν το κάνει αυτόματα «πιο υγιεινό».

Μύθος 4: Όλοι πρέπει να πηγαίνουν στην τουαλέτα κάθε μέρα
Ομολογουμένως υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που… το καταφέρνουν! «Άλλοι πιο “τυχεροί” το κάνουν μάλιστα και δύο φορές την ημέρα», γράφει ο Dachis!
Αν ανήκετε στην κατηγορία των «δυσκοίλιων» δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ, αν δεν μπορείτε να «ανταγωνιστείτε» τους «τυχερούς» που αναφέρει παραπάνω ο αρθρογράφος, υποστηρίζει η Dr. Stewart. «Όλοι πηγαίνουν στην τουαλέτα, όμως η συχνότητα μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Εσείς φροντίστε μόνο να ενυδατώνεστε καλά και να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης, η άσκηση θα σάς βοηθήσει να διατηρήσετε ένα «πρόγραμμα» σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σας στο μπάνιο!

Μύθος 5: Οι φούρνοι μικροκυμάτων «σκοτώνουν» τα θρεπτικά συστατικά στα φαγητά

«Αυτό μπορεί να συμβεί με κάποια θρεπτικά συστατικά, π.χ. με τη σουλφοραφάνη που περιέχεται στο μπρόκολο –κάτι που όμως συμβαίνει όπως κι αν μαγειρευτεί το συγκεκριμένο λαχανικό-, όμως δεν συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα» ανέφερε ο Dr. Nadolsky.
«Οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν κατέχουν το μονοπώλιο του “δολοφόνου” των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα» κατέληξε.

Μύθος 6: Η εστιασμένη γυμναστική βοηθά να κάψετε λίπος σε συγκεκριμένα σημεία
Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν γυμνάζουν εντατικά συγκεκριμένες μυικές ομάδες, θα κάψουν το λίπος σε εκείνες τις περιοχές του σώματός τους.
Αυτό ακούγεται λογικό, όμως η απώλεια του λίπους από τον οργανισμό δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Το λίπος καίγεται ομοιόμορφα από ολόκληρο το σώμα και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με αεροβική ή καρδιαγγειακές ασκήσεις.
Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκτελείτε ασκήσεις που να εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας, απλά να έχετε υπόψιν σας (και πάλι!) ότι το κλειδί είναι στην «ισορροπία» και ότι χρειάζεται να γυμνάζετε ολόκληρο το σώμα σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα