Τι προτείνουν οι ξένοι για την ελάφρυνση του χρέους

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να τεθούν σε κίνηση με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Μαΐου και πιθανή κατάληξη το φθινόπωρο.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα

δύο αυτά στοιχεία καθιστούν το χρέος βιώσιμο και τη χώρα «χρηματοδοτήσιμη».

Εδώ κάπου έρχονται πάντως γνωστοί οικονομολόγοι να ρίξουν τις δικές τους προτάσεις στο «τραπέζι»: «Να μην περιοριστούν στη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», καλούν τους Ευρωπαίους οι οικονομολόγοι Peter Allen, Barry Eichengreen, Gary Evans, που σε ανάλυση τους στο Vox συστήνουν μία ακόμη λύση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής θα προσφέρουν μόνο μια μικρή ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος, ενώ ούτε θα ενθαρρύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις ούτε και θα κάνουν κάτι για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Βάσει της λογικής τους, το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες βασίζονται στον αποπληθωρισμό και όχι στην υποτίμηση του νομίσματος για να προσαρμόσουν τις τιμές και τους μισθούς.

Κατά το παρελθόν, στις κρίσεις χρέους χωρών, η υποτίμηση του νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί για την άμεση και γρήγορη ανάπτυξη, καθώς και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μια επιλογή όμως που δεν έχει η Ελλάδα.

Έτσι, συστήνουν μία εναλλακτική προσέγγιση περιλαμβάνει τίτλους χρέους μέσω swaps, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

- Η ΕΚΤ, ο ESM και η ΕΕ θα πρέπει να δεσμεύσουν ένα τμήμα των συμμετοχών τους στα δάνεια του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να δημιουργηθούν swaps.

- Οι ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αγορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν στη συνέχεια να αγοράσουν δάνεια ή ομόλογα ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έναντι για παράδειγμα 500 ευρώ.

- Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα μπορούσε να συμφωνήσει να δεχτεί αυτά τα ομόλογα ως νόμισμα, ας πούμε για 750 ευρώ κατά την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε δημοπρασία.

Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη σε αυτό το σενάριο, γιατί θα μειώσει αποτελεσματικά το χρέος κατά περίπου 25% (η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ και 750 ευρώ από την αξία που θα λάβουν οι επενδυτές).

Οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι, επειδή θα πληρώσουν 500 ευρώ για περιουσιακά στοιχεία αξίας 750 ευρώ.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη, καθώς δεδομένου ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα με έκπτωση, ενώ θα μπορεί να απεμπλακεί πιο γρήγορα από την έκθεση της.

Ο ESM, εν τω μεταξύ, θα είναι σε θέση να ρευστοποιήσει κάποια από τα δάνεια του στην Ελλάδα, χωρίς να συνεπάγεται πρόσθετες απώλειες, διότι έχει ήδη μειώσει τα περιθώρια τόκων.

Αυτά τα δάνεια έχουν ήδη χαμηλή εύλογη αξία, κατ 'ανώτατο όριο 50 σεντς στο ευρώ.

Εκτός από μείωση του χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις.

Με τα swaps θα επιτραπεί στην Ελλάδα και την ΕΕ να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρέη σαν ένα νόμισμα για την προσαρμογή των σχετικών τιμών και την επιδότηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Η ανταλλαγή θα μπορούσε επίσης να διαμορφωθεί έτσι ώστε να προσελκύσει ξένες κυβερνήσεις και ΜΚΟ.

Για παράδειγμα , θα μπορούσε να είναι δομημένο ως χρέος, με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για την πώληση των κρατικής ιδιοκτησίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων από τη γερμανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες της εν λόγω χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα