Τι ζητά η τρόικα για να «κλείσει» η συμφωνία

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δύο συν 3 «καυτές πατάτες» πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, από την ερχόμενη Δευτέρα: Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πως πρέπει να «κλειδώσει» τα συγκεκριμένα ζητήματα με συνοπτικές διαδικασίες, πόσο μάλλον όταν ο Μάιος πλησιάζει και απαιτείται η εξόφληση ομολόγων 8,8 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά οι δύο πλευρές έχουν δεκαπέντε ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία για δύο «ακανθώδη» ζητήματα και άλλα τρία που χαρακτηρίζονται ως περισσότερο

«διαχειρίσιμα».

Στόχος είναι στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να παρουσιαστεί η οριστική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο.

Τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα είναι δύο:

- Ολοκλήρωση του νομοσχεδίου με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο από τεχνικής πλευράς είναι έτοιμο, με την κυβέρνηση να έχει ενσωματώσει το 80% των προτάσεων του Οργανισμού, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να προωθήσει σημαντικές προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως εκείνες για τα φάρμακα, το γάλα και τα βιβλία. Η πολιτική διαχείριση των ζητημάτων αυτών δεν είναι εύκολη και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη χρυσή τομή ώστε να ικανοποιήσει τόσο τις απαιτήσεις της τρόικας, όσο και τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι η τρόικα επιμένει πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν περιγραφεί από τον ΟΟΣΑ και στο σύνολό τους και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη μπορεί να αποδεχθεί μόνο «τεκμηριωμένες» εξαιρέσεις.

- Δημοσιονομικά μεγέθη 2014 και 2015. Οπως όλα δείχνουν, η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι υψηλότερο του 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις τα κλιμάκια της τρόικας θα έχουν καταλήξει στην επίπτωση του πλεονάσματος στον προϋπολογισμού του 2014 και του 2015 και κατ’ επέκταση στο ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν γι’ αυτά τα έτη. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το κενό του 2014 κλείνει χωρίς νέα μέτρα και η συζήτηση θα περιστραφεί κυρίως γύρω από το δημοσιονομικό κενό του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το κενό αυτό είναι μικρότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα το εκτιμούσε στα 2 δισ. ευρώ. Μέχρι να κλείσει ο έλεγχος, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί το ύψος του και ο τρόπος κάλυψής του.

Πέραν αυτών, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν κι άλλα τρία θέματα τα οποία η τρόικα έχει αναδείξει ως σημαντικά, αλλά οι μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών: Πρόκειται για το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Εφόσον ολοκληρωθεί αισίως η μαραθώνια αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει συνολικά 10,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην καθυστερημένη δόση του τελευταίου τριμήνου του 2013 και στη δόση του 1ου τριμήνου του 2014. Με το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει τις ανάγκες της έως τον Αύγουστο.

Ο επόμενος έλεγχος της τρόικας προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και η ολοκλήρωσή του αναμένεται να «ξεκλειδώσει» την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016 και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα