Τι ζητούν οι τράπεζες για τους πλειστηριασμούς

Την κατάργηση της ρύθμισης Παπαθανασίου αλλά και των υψηλών ορίων προστασίας για την πρώτη κατοικία που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη τραπεζών το σημερινό καθεστώς δημιουργεί στρεβλώσεις δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τις διατάξεις του νόμου.

Με τη ρύθμιση Παπαθανασίου του 2009 ουσιαστικά δεν επιτρέπει σε καμία τράπεζα

να διεκδικήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια για δανειακές συμβάσεις αξίας έως 200.000 ευρώ και τα 300.000 ευρώ αν οι συμβάσεις αφορούν κατοικία. Επιπλέον σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη η πρώτη κατοικία προστατεύεται εφόσον η αξία του δανείου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας -που σήμερα διαμορφώνεται στα 200.000 ευρώ- προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή σε καθεστώς προστασίας βρίσκονται κατοικίες αξίας έως 300.000 ευρώ ποσό που φτάνει τις 375.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών ποσοστό 10% έως 15% από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη αφορά δανειολήπτες που ενώ είναι σε θέση δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, από τα 32 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς ιδιώτες (πλην επιχειρήσεων) ποσό περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποπληρωθεί κανονικά. Όπως σημειώνουν θα πρέπει αφενός να καταργηθεί η ρύθμιση Παπαθανασίου -που σύμφωνα με πολλά τραπεζικά στελέχη δημιουργεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση στην αγορά- και παράλληλα να προσαρμοστεί σε χαμηλότερο ύψος το όριο προστασίας που υπάρχει στον Νόμο Κατσέλη για την πρώτη κατοικία. Υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες ούτε επιδιώκουν, ούτε επιθυμούν να προχωρήσουν σε μαζικές εξώσεις και πλειστηριασμούς καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και καθόλου οφέλη.

Ωστόσο τονίζουν πρέπει σε πρώτο χρόνο να αποκατασταθεί η συναλλακτική πειθαρχία ώστε να ανακοπεί το κύμα δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία απορροφούν μεγάλα κεφάλαια για την αντιμετώπισή τους. Σημειώνεται ότι κάθε ευρώ που δεσμεύεται σε προβλέψεις αφαιρεί πολλαπλάσια ρευστότητα από την οικονομία. Μόνο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- πραγματοποίησαν προβλέψεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ λόγω της μεγάλης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν οι προβλέψεις ήταν κατά 50% χαμηλότερες, δηλαδή στα 2,75 δισ. ευρώ, τότε τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά 27,5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τους εποπτικούς κανόνες μια τράπεζα πρέπει να διακρατεί περίπου 10 ευρώ σε κεφάλαια για κάθε 100 ευρώ που δίνει σε δάνεια).

Επιπλέον η αύξηση των επισφαλειών ροκανίζει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και αν συνεχιστεί η έντονα ανοδική πορεία των καθυστερήσεων το 2014 τότε είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να παραμείνουν βιώσιμες. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι αν το 2014 δεν πετύχουμε την σταδιακή επαναφορά της οικονομίας σε ανοδική τροχιά τότε -ακόμα και αν τα δημοσιονομικά εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο- η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια τραπεζική κρίση εξαιτίας της αναρρίχησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα