Την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας τόνισε η Μ. Κοππά

Η Μαριλένα Κοππά επισκέφτηκε την Πέμπτη την Τρίπολη και συνάντησε τέτοιους ανθρώπους, στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, κυρίως του αγροτικού τομέα, που προσπαθούν να εισάγουν νέες καλλιέργειες και, γενικότερα, νέες πρακτικές παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Μετά την ομιλία της Ευρωβουλευτού και Υποψηφίας Ευρωβουλευτού με τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία, Μαριλένας Κοππά, ακολούθησε συζήτηση, όπου για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε ο Γολγοθάς του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Όπως

επισημάνθηκε, η επόμενη εθνική αντιπροσωπία στο Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, να σταματήσει να περιορίζει με παράλογες διατάξεις κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και να απελευθερώσει τους δημιουργικούς ανθρώπους της χώρας εάν είναι να υπάρξει ξανά μεσαία τάξη. Έτσι ανεβαίνει το ΑΕΠ, έτσι ανεβαίνουν τα φορολογικά έσοδα, έτσι μειώνονται τα ελλείμματα, αντί με φορολογική αφαίμαξη και συντάξεις πείνας.

Οι ιδέες και οι άνθρωποι υπάρχουν, υπογραμμίστηκε. Καινοτομία είναι το να κάνεις αυτό που δε σκέφτηκε κάποιος πριν από εσένα. Γραφειοκρατία είναι ο περιορισμός κάθε δραστηριότητας στην πεπατημένη - στο γνωστό. Κάποια στιγμή να σταματήσουμε να συγχέουμε το κανονιστικό πλαίσιο με την (ύποπτη ή άλογη) γραφειοκρατία που πνίγει.

Γενικότερα, η συζήτηση στην Τρίπολη εστίασε στα πρακτικά και διοικητικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ωρίμανση του θεσμού της «θερμοκοιτίδας καινοτομίας» που οραματίστηκε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αρκαδίας ήδη από το 2008.

Η κα. Κοππά τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που χρειαζόμαστε και αναφέρθηκε στα τρία κεντρικά ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη, όπως ανέφερε και το προηγούμενο βράδυ στην παρουσίαση των 10 σημείων για την ανάπτυξη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα:

1. Η καθυστέρηση στη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπου χρειάζεσαι τρία χρόνια για την επιβολή ενός συμβολαίου με ένδικα μέσα ή 10 χρόνια για να επιλύσεις μια φορολογική διαφορά. Και το παρωχημένο πτωχευτικό δίκαιο που τιμωρεί την αποτυχία και, συνεπώς, αποθαρρύνει την πρωτοβουλία.

2. Το εχθρικό και ολιγοπωλιακό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, με τράπεζες που ελλείψει ανταγωνισμού αρνούνται με ευκολία να αναλάβουν το ρίσκο της καινοτομίας.

3. Η αδυναμία συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίου, δημόσιας κεντρικής και τοπικής διοίκησης, με τους επιχειρηματίες κάθε κλάδου, για την αύξηση της παραγωγικότας με ποιότητα και όχι με την περικοπή μισθών. Για την ανταγωνιστικότητα που φέρνει η ποιότητα και όχι το χαμηλό εργατικό κόστος τρίτου κόσμου.

Η Τρίπολη είναι πυρήνας αισιοδοξίας. Συζητήθηκε επί μακρόν η ανάπτυξη της θερμοκοιτίδας καινοτομίας, με την κα. Κοππά να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, βασισμένες σε διεθνείς και ευρωπαϊκές καλές πρακτικές:

1. για την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών άντλησης κεφαλαίων (crowdfunding/crowdbanking), καθώς και ευκαιρίες απευθείας χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια πέρα του ΕΣΠΑ.

2. για τις στρατηγικές επιλογές και τις προτεραιότητες ενός θεσμού «θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας» όπως: δικτύωση, μορφές συνέργειας, εξειδίκευση των υπηρεσιών της θερμοκοιτίδας, τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα