Το άστατο ωράριο ύπνου διαταράσσει την υγεία του παιδιού

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 10.000 παιδιών ηλικίας τριών, πέντε και επτά ετών, εστιάζοντας στις ώρες που αυτά έπεφταν, για να κοιμηθούν.

Η μελέτη διαπίστωσε μια σαφή σχέση ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και στη συμπεριφορά του παιδιού τη μέρα. Όσο πιο ακανόνιστες ήσαν οι ώρες του ύπνου, τόσο πιο προβληματική ήταν η συμπεριφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι η απουσία κανονικότητας στον ύπνο διαταρράσσει το «βιολογικό ρολόι» των παιδιών, με συνέπεια να επέρχεται στέρηση

ύπνου και εν τέλει διαταραχή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Όσο τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς να κοιμούνται μια λίγο-πολύ τακτική ώρα, επιδεινώνονταν τα προβλήματά τους (υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα αρμονικής επαφής με τους συνομηλίκους τους κ.α.). Τα παιδιά όμως που κάποια στιγμή αποκτούσαν μια «ρουτίνα» στον ύπνο τους, αμέσως εμφάνιζαν σημάδια βελτίωσης της συμπεριφοράς τους.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η διαταραχή στα ωράρια ύπνου επιφέρει στο σώμα και στον εγκέφαλο του παιδιού μια κατάσταση παρόμοια με το τζετ λαγκ.

Ακόμη η μελέτη επισημαίνει ότι η επίπτωση του ακανόνιστου ύπνου συσσωρεύεται σταδιακά όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αν και οι συνέπειες μπορούν να είναι αναστρέψιμες, αν οι συνήθειες του παιδιού αλλάξουν έγκαιρα.

Οι ακατάστατες ώρες ύπνου, σύμφωνα με την έρευνα, είναι συχνότερες στην ηλικία των τριών ετών, όταν περίπου ένα στα πέντε παιδιά πάει στο κρεβάτι σε πολύ διαφορετικές ώρες. Έως την ηλικία των επτά ετών, η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί, οπότε πάνω από τα μισά παιδιά πέφτουν για ύπνο συνήθως μεταξύ 7:30 και 8:30 μ.μ. Τα επτάχρονα παιδιά που πέφτουν για ύπνο μετά τις 9 μ.μ., συνήθως προέρχονται από οικογένειες με περισσότερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα