Το χρέος «διογκώνεται» παρά το «κούρεμα»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης που δεν έχει αναβαθμίσει ακόμη την ελληνική οικονομία, όπως οι Fitch και Standard&Poor’s, επισημαίνει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εκτιμά πως το χρέος θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» με τους ιδιώτες ομολογιούχους να μπαίνουν και πάλι στο παιχνίδι, ενώ θεωρεί πως είναι περιορισμένες οι προοπτικές ανάπτυξης, μιλώντας για εύθραυστες πολιτικές και

κοινωνικές ισορροπίες που απειλούν να τινάξουν το οικοδόμημα στον αέρα.

Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να κινείται ανοδικά σημειώνοντας νέα αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο.

Παρά τις δύο διαγραφές που έχουν προηγηθεί με το PSI+ και με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το δημόσιο χρέος «σκαρφάλωσε» στα 309,357 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013 από 305,537 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2012.
Το χρέος θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και φέτος. Σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να φθάσει στο τέλος του 2013 στα επίπεδα του 318,8 δισ. ευρώ ή στο 174,2% του ΑΕΠ.
Αν όλα πάνε καλά η αποκλιμάκωση του χρέους θα αρχίσει από το 2015 και αυτό όχι ως απόλυτο μέγεθος αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Την χρονιά εκείνη το χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 171,5% του ΑΕΠ για να μειωθεί κι άλλο στο 164% του ΑΕΠ το 2016.
Στα νούμερα όμως το δημόσιο χρέος κάθε άλλο παρά μειώνεται καθώς συνεχίζει και αυξάνεται. Για την ιστορία και μόνο να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις της χώρας σε δάνεια έφθαναν το 2009 τα 298,5 δισ. ευρώ.
Τέσσερα χρόνια το χρέος συνεχίζει να κινείται σε αυτή την επικίνδυνη ζώνη και ενώ έχει μεσολαβήσει ένα «κούρεμα» κατά 100 δισ. ευρώ στο ποσό.
Υψηλό παραμένει και το ποσό των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και τα οποία φθάνουν τα 19,483 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα