ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΩΣΤΑ ΣΕ… ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

18:00 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Στα 6,279 δισ. ευρώ διαμορφώνονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους προμηθευτές του στο τέλος Απριλίου. Το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου, όμως τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα μόλις 18 εκατ. ευρώ, με τις πληρωμές των τόκων να είναι αυτές που «φουσκώνουν» τον τελικό λογαριασμό.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Έλλειμμα 7,6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το α’ τετράμηνο του έτους, έναντι 5,47 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το πρωτογενές έλλειμμα ωστόσο περιορίστηκε δραστικά σε 18 εκατ. ευρώ, από 1,48 δισ. ευρώ στο α’

τετράμηνο του 2011. Μεγάλο αγκάθι ήταν οι δαπάνες για τόκους που διαμορφώθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αντιθέτως, οι υπόλοιπες δαπάνες περιορίστηκαν και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Περιορίστηκε την ίδια στιγμή το πλεόνασμα των ΟΤΑ και σε ελλειμματική κατάσταση γύρισαν τα νομικά πρόσωπα, ενώ τα Ταμεία εμφάνισαν πλεόνασμα 2,91 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,75 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πάντως, τα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετρούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους που παραμένουν μεγάλες.

Στο τέλος Απριλίου, οι υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών έφτασαν στα 6,28 δισ. ευρώ από 6,24 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2012. Πρωταθλητής σε οφειλές παραμένουν τα ταμεία με 2,82 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,16 δισ. ευρώ προέρχεται από τα Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων).

Έπονται τα νοσοκομεία με χρέη προς ιδιώτες 1,59 δισ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα οφείλουν 2,66 εκατ. ευρώ ενώ τα υπουργεία χρωστούν 805 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 164 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικές δαπάνες).

Σημειώνεται ότι το γνωστό έλλειμμα με το οποίο η τρόικα μετρά τις επιδόσεις μας αποτυπώνεται εν μέρει μόνο στο ταμειακό έλλειμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο καθώς γίνονται εθνικολογιστικές προσαρμογές, αφαιρώντας έσοδα και δαπάνες που δημιουργήθηκαν σε άλλα έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα