Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου

Μια θεατρική εμπειρία βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και μια παράσταση που- κατά τον σκηνοθέτη Περικλή Μουστάκη- «φωτίζει το κείμενο ενός αυθεντικά λαϊκού ανθρώπου εστιάζοντας όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον».

«Όχημα» της θεατρικής δράσης είναι το αρματαγωγό «Ρόδος», το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, μετατρέπεται σε μέσο μεταφοράς της θεατρικής τέχνης, καθώς η σκηνή, τα καμαρίνια και οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στα «σπλάχνα» του πλοίου. Το όλο εγχείρημα -σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού

θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη -στοχεύει στην ψυχαγωγία και στην παρηγορητική παρουσία της πρώτης κρατικής σκηνής στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. «Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και σ’ αυτό είναι αυτονόητη η προτεραιότητα του πολιτισμού, και ιδιαίτερα του θεάτρου», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Χατζάκης, καλώντας τις τοπικές, περιφερειακές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις να συνδράμουν τη Σκηνή περιοδείας, η οποία θα αποτελεί μόνιμο θεσμό του Εθνικού.

Έτσι, στη πρώτη περιοδεία του κλιμακίου που θα διαρκέσει από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το αρματαγωγό «Ρόδος» θα προσεγγίσει λιμάνια άγονης γραμμής, και συγκεκριμένα τα νησιά: Ικαρία (Άγιος Κήρυκος), Πάτμος (Σκάλα), Λέρος (Λακκί), Αστυπάλαια (Λιμάνι), Νίσυρος (Μανδράκι), Τήλος (Λιβάδια) , Κάρπαθος (Πηγάδια) και Κάσος (Φρυ). Μαζί με το κλιμάκιο του Εθνικού θα βρίσκεται και η Πηγή Δημητρακοπούλου, η οποία θα κινηματογραφήσει όλους τους σταθμούς της περιοδείας του, με σκοπό την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ.

Μέσα στο «Ρόδος», οι θεατές της παράστασης «Ένας Έλληνας», θα παρακολουθήσουν την «πορεία προς το φως» μίας εμβληματικής προσωπικότητας. «Η έννοια της ελληνικότητας κυρίως έχει επιβιώσει και κατά καιρούς εξελιχθεί μέσα από στρατηγήματα κάποιων σημαντικών προσωπικοτήτων, που έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν και να μετατοπίσουν το «εγώ» στο «εμείς». Μια τέτοια προσωπικότητα είναι ο Μακρυγιάννης. Ο τίτλος της παράστασης είναι ταιριαστός, γιατί ο Μακρυγιάννης είναι πριν από οτιδήποτε άλλο ένας Έλληνας, επειδή ο βίος του συμπίπτει χρονικά με τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα, από τη Επανάσταση στην οποία συμμετείχε πρωταγωνιστικά, μέχρι το Σύνταγμα της 3ης Σεπτεμβρίου του οποίου ήταν βασικός υποκινητής, με την ατομικότητά του να σβήνει όλο και πιο πολύ αφήνοντας την προτεραιότητα στο εθνικό στοιχείο», ανέφερε ο Περικλής Μουστάκης.

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, η παράσταση σκύβει πάνω στο κείμενό του και εγείρει ερωτήματα για το τι σημαίνουν οι έννοιες πατρίδα-έθνος-κράτος-πίστη-θρησκεία-αγώνας-θυσία και τι περιεχόμενο μπορούμε να τους δώσουμε εμείς σήμερα. «Αφουγκραζόμενη το κείμενο του Μακρυγιάννη φωτίζει το παρελθόν και το παρόν, σχολιάζει, χειρονομεί, σαρκάζει, βάζοντας το τότε και το τώρα δίπλα δίπλα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλη μορφή κάθε φορά. Αλλά η διάψευση της επανάστασης, η απογοήτευση, αισθανόμαστε να μένουν σαν ένας συνδετικός ιστός κοινός. Το ίδιο, όμως, και η πεποίθηση ότι η ουτοπία ποτέ δεν είναι ουτοπική», κατέληξε.

Στην παράσταση- την δραματουργική επεξεργασία της οποίας επιμελούνται οι Χρήστος Μαρσέλλος, Περικλής Μουστάκης και Ντίνα Σταματοπούλου- θα ακουστούν αποσπάσματα από τον επικήδειο λόγο του Ι. Μακρυγιάννη, καθώς και από τα πρακτικά της δίκης κατά του Μακρυγιάννη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Στέλλα Ρότσιου, τους φωτισμούς ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τις μαριονέτες ο Θανάσης Γκότσης, ενώ τη μουσική διδασκαλία έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Τσεβάς και τη μουσική επιλογή η Ντίνα Σταματοπούλου. Παίζουν οι Ελένη Γαρυφαλλή, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου και Σήφης Πολυζωίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα