Το φάντασμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου πάνω από την Ευρώπη

Είχε προηγηθεί η κατηγορία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά της Μόσχας για παραβίαση της Συνθήκης με τη δοκιμή πυραύλου τύπου κρουζ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ο Ομπάμα απευθύνθηκε γραπτώς στον Ρώσο ομόλογό του για την παραβίαση της Συνθήκης τονίζοντας ότι το ζήτημα χρήζει σοβαρής προσοχής -αλλά αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παραβίασης της συμφωνίας εκ μέρους της Ρωσίας.

Αναφορά για την παραβίαση της INF αναμένεται να γίνει και στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως προς τη συμμόρφωση με τις συνθήκες ελέγχου

των όπλων.

Η αμερικανική πλευρά είχε από το 2011 ενδείξεις σχετικά με ρωσικές δοκιμές πυραύλου κρουζ κατά παράβαση της εν λόγω συνθήκης, ωστόσο η αντίδραση της Ουάσιγκτον είχε περιορισθεί μέσω της διπλωματικής οδού και για πρώτη φορά διατυπώνεται δημόσια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήλπιζε ότι, θα μπορούσε να πείσει τη Μόσχα να διακόψει τις δοκιμές ή τουλάχιστον να μην αναπτύξει το επίμαχο όπλο, γνωστό ως Iskander ή R-500.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008

Όπως επισημαίνει ο Πάβελ Φελγκενάουερ, αναλυτής αμυντικών θεμάτων στην ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, η Ρωσία όντως παραβίασε τη συνθήκη με τη δοκιμή R-500 που διαθέτει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από τις ΗΠΑ για πυραύλους τύπου κρουζ μέσου βεληνεκούς, καθώς οι στρατιωτικοί αντίπαλοι, περιλαμβανομένης της Κίνας, βρίσκονται κοντά στα σύνορά της ενώ η Μόσχα δεν διαθέτει τις μεγάλου βεληνεκούς αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Παρατηρητές των γεωπολιτικών εξελίξεων εμφανίζονται αρκετά ανήσυχοι, καθώς ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και ενώ μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία, μπορεί να πυροδοτήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η διμερής συνθήκη INF είχε υπογραφεί το 1987 από τους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και προέβλεπε την απαγόρευση της ανάπτυξης πυραύλων κρουζ μέσου βεληνεκούς μεταξύ 805 και 851 χιλιομέτρων που εκτοξεύονται από το έδαφος.

Η συγκεκριμένη συνθήκη ουσιαστικά εξάλειψε μία ολόκληρη κλάση πυρηνικών όπλων και ανέκοψε τους φόβους για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα