«Καταραμένο» το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού

Πριν μερικά χρόνια, η συγγραφέας του προηγούμενου βιβλίου για την ίδια τάξη, Μαρία Ρεπούση (νυν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ) είχε ακούσει τα… εξ αμάξης για τον «συνωστισμό» στη Σμύρνη. Αυτή τη φορά, όμως, οι ενστάσεις για το νέο βιβλίο δεν προέρχονται από τα «δεξιά», αλλά από τα… «αριστερά».
Κατά του βιβλίου βάλλει, με ερώτησή του, ο βουλευτής και «σκιώδης υπουργός» Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, καταγγέλλοντας ότι στο βιβλίο αυτό, ο Ιωάννης Μεταξάς

δεν περιγράφεται ως δικτάτορας, αλλά σαν… «πατέρας του έθνους». Σύμφωνα με τον Τάσο Κουράκη, το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού καταγράφει «σοβαρές αδυναμίες αλλά και ιδεολογικές αγκυλώσεις», ενώ καταγγέλλεται ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο «δεν αναφέρεται το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ως δικτατορία».
«Το βιβλίο παρουσιάζει τον Ιωάννη Μεταξά να αναλαμβάνει την εξουσία μετά από “κοινωνική αναταραχή που εκφραζόταν με πορείες, διαδηλώσεις και απεργίες”», αναφέρει ο Θεσσαλονικιός βουλευτής, προσθέτοντας ότι «η αφήγηση δίνει στους μαθητές να καταλάβουν πως ήταν κάτι σαν πατέρας του έθνους, που ήρθε για να επιλύσει “την πολιτική αστάθεια” από την οποία “η Ελλάδα ταλανιζόταν”. Ενώ υπόρρητα διατυπώνεται πως οι πορείες , οι διαδηλώσεις και οι απεργίες δεν αποτελούν μέσα πάλης του λαού για τα δίκια του, αλλά “ταλανίζουν” τη χώρα , όταν εκδηλώνονται». Σαν να μην έφταναν αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως «οι μαθητές μαθαίνουν ότι ο δικτάτορας “προσπάθησε, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα να προσεγγίσει τους αγρότες και τους εργάτες με διάφορα κοινωνικά μέτρα”. Αποσιωπώνται εντελώς οι εξορίες, οι φυλακές, οι διώξεις και η χωρίς προηγούμενο –ως τότε- τρομοκρατία του καθεστώτος, για τα οποία ουδεμία αναφορά γίνεται στο βιβλίο».

Keywords
Τυχαία Θέματα