Το κίνητρα για τις αποδείξεις

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ότι τον Δεκέμβριο κάθε έτους (με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2014) θα ανακοινώνονται από τον υπουργό Οικονομικών οι κατηγορίες αποδείξεων που θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με την φορολογική δήλωση, σε ειδικό πεδίο (αναλυτική κατάσταση), ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ (εφόσον ενσωματώνεται) ή του φόρου που αναλογεί (κατώτερος συντελεστής) να επιστρέφεται στον φορολογούμενο που τις υποβάλλει. Οι αποδείξεις

αυτές θα αφορούν σε παρεχόμενες υπηρεσίες από επαγγελματικές ομάδες με χαμηλό δείκτη φορολογικής συμμόρφωσης.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την φοροδιαφυγή από τα επαγγέλματα που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Κάτι που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να το πετύχουν, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα τα επιθυμητά.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα διαπιστώνουν σε ποιες περιπτώσεις επαγγελματικών κλάδων εμφανίζονται λιγότερες αποδείξεις. Εάν για παράδειγμα, διαπιστωθεί πολύ μικρό ποσοστό αποδείξεων από υδραυλικούς ή δικηγόρους , τα κίνητρα θα επικεντρωθούν την επόμενη χρονιά σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που υπάρχει στον εκάστοτε κλάδο.

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η διαδικασία παροχής κινήτρων όπως η παραπάνω που εξετάζεται, δεν έχει καμία σχέση με την υφιστάμενη υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων για το «χτίσιμο ή την διατήρηση του αφορολόγητου» για τα εισοδήματα του 2013 (δήλωση το 2014) των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου που πλέον παρέχεται ως έκπτωση κλιμακωτά μειούμενη, συνδέεται πλέον αποκλειστικά με το εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων και αφορά εισόδημα του 2014 και μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα