ΤΟ «ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ» ΓΙΑ ΝΑ «ΠΕΣΕΙ» ΑΜΕΣΑ Ο ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 23% ΣΤΟ 13%

«Κόλπο γκρόσο» ετοιμάζει η κυβέρνηση -αν βεβαίως της περάσει από την τρόικα- με την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα εστίασης, μήπως και σώσει την τελευταία στιγμή την «παρτίδα» στον τουρισμό, αλλά και για να αναζωπυρωθεί η ζήτηση.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το πλάνο είναι να πέσει άμεσα ο ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%.
Μάλιστα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν

ότι η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει και η τρόικα, καθώς η κατάρτιση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης θα καθυστερήσει πολύ την εφαρμογή του μέτρου.

Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα, οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.). Εκτός από το χώρο της εστίασης θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας που αποτελεί παραδοσιακά την ατμομηχανή της ελληνική οικονομίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο η μείωση του υψηλού ΦΠΑ θα γίνει με υπουργική απόφαση και ακολούθως θα καταρτίσει και νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει εκτός, από την μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, την μείωση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 9% (στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (που αφορά ειδικά στις τουριστικές επιχειρήσεις).

Σε όλα αυτά βεβαία θα πρέπει να συμφωνήσει η τρόικα, που αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν και ισοδύναμα μετρά που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από την μείωση του φόρου ώστε να καμφθούν πιθανές αντιδράσεις από την τρόικα που δεν έχει πειστεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης (λόγω της μείωσης του φόρου) θα ενισχύσει αντί να μειώσει τα έσοδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 50% των δαπανών του τουριστικού πακέτου αφορά στην εστίαση και ως εκ τούτου οι εταιρείες του κλάδου, λόγω του υψηλού ΦΠΑ, έχουν χάσει σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες έχουν αντίστοιχο συντελεστή από 7% έως 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα