Το Κυπριακό τσουνάμι

Θα πλήξει άραγε το κυπριακό τσουνάμι τις ελληνικές ακτές; Και εάν ναι πόσο είναι ικανό να αποσταθεροποιήσει από την ρότα της την εγχώρια οικονομίας;

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι εξελίξεις στο νησί της Αφροδίτης θα έχουν και οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος Credit Suisse σε οικονομικό επίπεδο το «κούρεμα» στα κεφάλαια των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο

και οι εμπορικοί δεσμοί με την Μεγαλόνησο κατά τα φαινόμενα θα ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι πολύ μεγάλος, πιθανότατα λιγότερο από 1%, σημειώνει ο ίδιος οίκος, αλλά προσθέτει ότι ενδέχεται να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μεγάλο «αγκάθι» θα είναι αν τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο πυροδοτούσαν μια νέα φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Στο πολιτικό μέτωπο, η Credit Suisse υποστηρίζει ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη και μια βαθύτερη ύφεση εξαιτίας της Κύπρου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητά της.

Ακόμα περισσότερο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εξελίξεις στην Κύπρο να ενισχύσουν το αντιμνημονιακό αίσθημα στην Ελλάδα και όπως αναφέρει στην ίδια έκθεση ο διεθνής Οίκος «κατ΄αυτό τον τρόπο θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στα λαϊκιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και δυσχεραίνοντας την εφαρμογή του προγράμματος».

Ένα βήμα μπροστά έχουν πάει οι διεθνείς αναλυτές φτάνοντας να μιλήσουν ακόμη και για πολιτική αποσταθεροποίηση: Πλέον όμως όπως και να έχει τα πράγματα είναι «μετρημένα κουκιά» και στον επικείμενο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα πέρα από τις όποιες υποχρεώσεις μας, θα πρέπει να θέσουμε και θέματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι πέρα από την εγχώρια ύφεση της τελευταίας εξαετίας, δεν αντέχεται «καπάκι» και η εισαγόμενη μετά από 6 χρόνια ανομβρίας…

Keywords
Τυχαία Θέματα