ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΤΑΒΛΟΣ…

07:41 6/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Το καλοκαίρι του 2011 πήγα για λίγες μέρες διακοπές στην Ερείκουσα. Είναι ένα από τα τρία «διαπόντια νησιά», βόρεια της Κέρκυρας. Τα άλλα δύο είναι το Μαθράκι και οι Οθωνοί.

Τα τρία αυτά μικρά νησάκια εκτός από το να αποτελούν το ακρότατο βορειοδυτικό όριο της Ελλάδας είναι και πανέμορφα. Θα μπορούσε κάποιος ευφάνταστος, όπως εγώ, να τα χαρακτηρίσει και σαν «πετράδια του στέμματος του νησιού των Φαιάκων» ή ακόμη καλύτερα σαν τις «μικρές

Κυκλάδες του Ιονίου».

Το γεγονός ότι βρίσκονται απέναντι, και πολύ κοντά στην Αλβανία, και γεωφυσικά ορίζονται ως το προκεχωρημένο ελληνικό φυλάκιο στην Αδριατική, θα έπρεπε να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας από το κράτος.

Δυστυχώς μόνον έτσι δεν έχουν τα πράγματα. Για να καταλάβετε τι εννοώ θα αναφερθώ στην Ερείκουσα και στο αίτημα των λιγοστών κατοίκων της να φτιαχτεί λιμάνι.

Πριν δύο χρόνια, όταν, όπως προείπα, επισκέφθηκα, με την οικογένεια μου και φίλους, το νησί, ο τότε Πρόεδρος της κοινότητας μας ενημέρωσε για τον μικρό τους Γολγοθά, ο οποίος διαρκεί, αισίως, 13 χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν το 2000. Τότε αποφασίστηκε να γίνει το λιμάνι. Έπρεπε να καθοριστούν ο αιγιαλός, τα χερσαία όρια κ.λ.π.. Το 2002 ανατέθηκε η μελέτη. Το 2004 κατατέθηκε η προμελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Το 2005 ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις. Το 2006 κατατέθηκε η οριστική μελέτη. Το 2007 ενεκρίθη από την περιφέρεια το έργο. Το 2009 έδωσε την έγκρισή του και το «κράτος των Αθηνών». Το 2011 βρέθηκε και ο Φορέας υλοποίησης του έργου. Το 2012 όλα είναι έτοιμα. Το έργο όμως δεν αρχίζει.

Εφέτος τον Φεβρουάριο γίνεται επικαιροποίηση του έργου. Έχουν περάσει επτά μήνες και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κάποιος ονόματι Σπύρου, όστις για ένα φεγγάρι έχει διατελέσει και βουλευτής με τη Ν.Δ., ακόμη δεν έχει βάλει την υπογραφή του για να γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Χρήματα δεν χρειάζεται να βάλει. Ούτε η περιφέρεια, ούτε ο Στουρνάρας. Είναι εκεί και περιμένουν, από την Ευρώπη. Όλα τα έγγραφα το λένε ρητά: «Ουδεμία δαπάνη προκύπτει».

Δικαίως θα αναρωτηθείτε, όπως και ‘γω: Αφού είναι θέμα μιας υπογραφής και μόνον, που μάλιστα δεν κοστίζει τίποτε, γιατί δεν την βάζει ο ευλογημένος; Είναι κούταβλος; Είναι αδιάφορος; Περιμένει να τελειώσει το 2013; Να χαθούν τα χρήματα; Να γίνουν ενστάσεις; Υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να γίνει το έργο; Ποιά και γιατί; Συμβαίνει κάτι άλλο;

Απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα δεν πήρα από τους κατοίκους που μίλησα φέτος μαζί τους. Όλοι σήκωναν τα χέρια ψηλά και …μούντζωναν τον Σπύρου, την Περιφέρεια, τους τοπικούς βουλευτές, την κυβέρνηση, το «κράτος των Αθηνών». Και δικαίως.

Η μικρή πικρή αυτή ιστορία αποδεικνύει με τον εναργέστερο τρόπο γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όταν χρειάζονται 13 χρόνια, ναι 13 χρόνια, για να γίνει ένα μικρό λιμάνι, σ’ ένα «ευαίσθητο», από πολλές απόψεις, ακριτικό νησί, με χρήματα που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο τόπος δεν πρόκειται ποτέ να δει χαΐρι και προκοπή. Προόρισται να χαθεί και θα χαθεί.

Δε πά’ να λέει ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας, και ‘γω δεν ξέρω ποιός για έργα και ανάπτυξη, στάχτη και μπούρμπερη θα γίνει ο τόπος μας όσο διοικείται από διάφορους …Σπύρους. Όταν μπορείς στην περιοχή να παρουσιάσεις ένα έργο, ίσως το μόνο, που δεν σου κοστίζει τίποτε, παρά μόνον μια υπογραφή, και δεν το κάνεις είσαι η βλάξ ή κάτι άλλο συμβαίνει. Σε κάθε πάντως περίπτωση πρέπει να σε διώξουν με τις κλωτσιές.

Μάλιστα, απορώ με τους Ερικουσιώτες που δεν έχουν ακόμη σηκώσει μαύρες σημαίες στο νησί τους και δεν έχουν κηρύξει ανεπιθύμητους όλους τους πολιτικάντηδες και ιδιαίτερα τους προύχοντες βουλευτές-υπουργούς (Δένδιας, Γκερέκου κ.α.) της Κερκύρας, οι οποίοι προφανώς δεν ενδιαφέρονται.

Ίσως επειδή στο νησί, το χειμώνα, ζουν 17 άτομα, εκ των οποίων οι 10 Αλβανοί, ενώ οι περισσότεροι από τους άλλους που ψηφίζουν είναι μετανάστες στην Αμερική και έρχονται μόνον τα καλοκαίρια στον τόπο τους. Στον πραγματικά ευλογημένο και πανέμορφο τόπο τους…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ελπίζω του χρόνου που θα ξαναπάω στην Ερείκουσα να δω, τουλάχιστον εν εξελίξει, λιμενικές εργασίες. Το 2011, εγώ και κάποιοι άλλοι, όταν μάθαμε το πρόβλημα, βοηθήσαμε, όσο μπορούσαμε, να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία του «κράτους των Αθηνών». Τότε, κάποιοι πολιτικάντηδες, μη γνωρίζοντας προφανώς τις δικές μας αθόρυβες ενέργειες, έσπευσαν, θορυβωδώς, να εκδώσουν τις γνωστές ανακοινώσεις: «κατόπιν ενεργειών μας…». Τώρα μία ενέργεια έχουν να κάνουν. Να πάρουν από το αυτί τον Σπύρου και να τον βάλουν να υπογράψει. Σήμερα κιόλας. Και να βγάλουν όσες ανακοινώσεις θέλουν. Αν δεν το κάνουν αυτοί ή δεν το κάνει ο Σπύρου μόνος του σήμερα, θα το κάνουμε εμείς αύριο. Και, όπως υποσχεθήκαμε στους Ερεικουσιώτες, θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει το «Πόρτο» να ‘ναι λιμάνι – φάντασμα…

Keywords
Τυχαία Θέματα