Το «μήνυμα των σταυρών» αποκωδικοποιούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Έτσι, πέραν της ιστορικής πρωτιάς του Μανόλη Γλέζου, η ανάλυση της σταυροδοσίας των πολιτών αναδεικνύει σε μεγάλους κερδισμένους τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και σε μεγάλους χαμένους τα κομματικά στελέχη, αλλά και την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο Μανόλης Γλέζος φαίνεται, με τις ως τώρα μετρήσεις, να σπάει όλα τα ρεκόρ αφού έχει ξεπεράσει τους 155.000 σταυρούς. Ωστόσο, η ευρεία πρωτιά του ιστορικού

στελέχους της Αριστεράς ήταν περίπου προεξοφλημένη και οι… υπολογισμοί της Κουμουνδούρου αρχίζουν από την δεύτερη θέση και μετά.

Ενισχυμένοι οι «ΠΑΣΟΚογενείς»

Αίσθηση έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση στη σταυροδοσία των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό δείχνει και ότι οι πρώην ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ Κινήματος παραμένουν η βασικότερη δεξαμενή ψήφων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, εξαιρετικά καλά πήγε –ξανά- η Σοφία Σακοράφα που έχει ξεπεράσει τους 100.000 σταυρούς, ενώ την έκπληξη έκαναν οι δύο «ΠΑΣΟΚογενείς» συνταγματολόγοι, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κώστας Χρυσόγονος, που καταλαμβάνουν την πέμπτη και την έκτη θέση αντιστοίχως, έχοντας πάρει περισσότερους από 50.000 σταυρούς αμφότεροι.

Στην τέταρτη θέση από τις πρώτες 6 εκλόγιμες βρέθηκε, με χαρακτηριστική άνεση, η γυναίκα-σύμβολο του συνδικαλιστικού αγώνα, η καθαρίστρια που είχε δεχθεί επίθεση με βιτριόλι, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η κ. Κούνεβα, παρά τις προβλέψεις ορισμένων στην Κουμουνδούρου πως «θα σταυρωνόταν μόνο από το στενό κομματικό ακροατήριο», αποδείχθηκε πως έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση και παραδειγματισμό και έτσι ξεπέρασε άνετα τους 60.000 σταυρούς.

Πίσω οι κομματικοί

Η σειρά της σταυροδοσίας στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε και την υποχώρηση των κομματικών στελεχών που προέρχονται από τον Συνασπισμό, με εξαίρεση τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο νυν ευρωβουλευτής και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι είναι το μόνο στέλεχος πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει «πέραση» σε όλους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και προσεγγίζει με μεγάλη ευκολία όλα τα κοινά, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας.

Στον αντίποδα, δεν κατάφερε να σκαρφαλώσει σε εκλόγιμη θέση ο απερχόμενος ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής, παρά το γεγονός ότι είχε στο πλευρό του σύσσωμο τον κομματικό μηχανισμό της Κουμουνδούρου, αλλά ούτε και ο, δημοφιλής, κατά τα άλλα, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός.

Ήττα Λαφαζάνη

Η αποτυχία του Νίκου Χουντή (κατέληξε στην έβδομη θέση, έπειτα από μονομαχία-θρίλερ με τον Στέλιο Κούλογλου που βρίσκεται μία θέση παρακάτω) να επανεκλεγεί σηματοδοτεί, συν τοις άλλοις και την περιορισμένη επιρροή της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κι αν ο κ. Χουντής δεν θεωρείται και ο πλέον στενός συνεργάτης και συνομιλητής του κ. Λαφαζάνη (αν και ανήκει στην εσωκομματική μειοψηφία), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είδε όλα τα στελέχη που προέρχονται από την «Αριστερή Πλατφόρμα» να καταποντίζονται: έτσι, χαμηλά στην κατάταξη των σταυρών βρέθηκαν ο Αλέκος Καλύβης, ο Γιάννης Τόλιος, η Δέσποινα Σπανού, η Σόφη Παπαδόγιαννη κ.α.

Ψάχνοντας το… καινούργιο

Πάντως, η σταυροδοσία έδειξε και την επιθυμία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για καινούργια πρόσωπα, που δεν προέρχονται ευθέως από τον κομματικό σωλήνα της Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των εκπλήξεων, αρκετά ψηλά στην λίστα (στην 11η θέση με περισσότερους από 31.000 σταυρούς) βρέθηκε ο γνωστός εργατολόγος Σάββας Ρομπόλης, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Νίκος Ξυδάκης (13η θέση με περισσότερους από 27.000 σταυρούς), ο Νικήτας Κανάκης των «Γιατρών του Κόσμού» και στενός συνεργάτης της Λούκας Κατσέλη (14η θέση με περισσότερους από 18.000 σταυρούς) αλλά και η ακαδημαϊκός Σία Αναγνωστοπούλου στην 12η θέση με περισσότερους από 28000 σταυρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα