ΤΟ ΝΑΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Ο νέος σχεδιασμός του ΝΑΤΟ θέλει τη συμμαχία των 28 κρατών να προσανατολίζεται προς την ανατολική Ασία, αλλά χωρίς να παραμερίζει το ενδιαφέρον στην Ευρώπη. Όσον αφορά στον Ισλαμικό κίνδυνο, νατοϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν συνιστά σοβαρή απειλή.

Βρυξέλλες: Του Γιώργου Βλαβιανού

Η Βορειοατλαντική συμμαχία άλλαξε για μία ακόμη φορά στην ιστορία της από το 1947 τον στρατηγικό σχεδιασμό. Οι νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στον 21ο αιώνα έκαναν επιτακτική την αναθεώρηση πολιτικής και στόχων, όπως μας είπαν πηγές της

συμμαχίας στις Βρυξέλλες και στη Νάπολι.

Ενδεικτικό των αλλαγών που συντελούνται στο ΝΑΤΟ είναι και η συνεχής χρήση των νέων επικοινωνιακών τεχνολογιών από τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Ναύαρχο Τζιμ Σταυρίδη. Δεινός χρήστης του Facebook και του Twitter, ο Αμερικανός διοικητής δείχνει το δρόμο και στους υπόλοιπους αξιωματικούς που απασχολούνται στο Γραφείο Δημοσίων Υποθέσεων στο SHAPE (Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης)  στη Μονς του Βελγίου.

Αρχικά ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος και ο κίδυνος που προδιαγραφόταν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, εν συνεχεία στη δεκαετία του 90 ήρθε ο δρόμος προς τη δημοκρατία για τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η διαχείριση κρίσεων που προήλθαν από τη διάλυση κρατών και κυρίως της Γιουγκοσλαβίας. Εν συνεχεία το 2001 το ΝΑΤΟ εκλήθη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις γενικώτερης ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτων. Σήμερα πλέον είναι τα ζητήματα ενέργειας, ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο, το Αφγανιστάν ως ένα σημείο καθώς έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση αποχώρησης των νατοϊκών δυνάμεων το 2014 και ενδεχομένως οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον, όπως μας είπε νατοϊκή πηγή, που μπορεί να παράξουν προβλήματα ασφαλείας.

Η νέα στρατηγική δομή της συμμαχίας έχει τρία ως κύρια και σημαντικά καθήκοντα της: Κατ’ αρχάς τη συλλογική άμυνα. Το άρθρο 5 παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι κίνδυνοι για κάθε χώρα μέλος της είναι διαφορετικοί. Για παράδειγμα οι τρείς Βαλτικές χώρες βασίζονται ιδιαιτέρως στην αποτρεπτική ισχύ των πυρηνικών όπλων της Δυτικής συμμαχίας καθώς θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι όλοι οι συνομιλητές μας, στο ενημερωτικό ταξίδι που διοργανώθηκε άρτια από το Γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν βλέπουν σοβαρό ισλαμικό κίνδυνο για τη Δύση, παρά μόνο επιθέσεις από μεμονωμένες τρομοκρατικές ομάδες.

Το δεύτερο καθήκον είναι η αντιμετώπιση κρίσεων που πλέον όμως περνούν υποχρεωτικώς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως συνέβη με τη Λιβύη αλλά δεν συμβαίνει με τη Συρία, καθώς η Ρωσία και η Κίνα προβάλλουν το δικαίωμα που έχουν της αρνησικυρίας.

Τρίτος και σημαντικός στόχος είναι μέσω της συνεργασίας αλλά και της διεύρυνσης, η σταθεροποίηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ισορροπίας.

Σε πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ θεωρούν από τα βασικά θέματα γενι

Keywords
Τυχαία Θέματα