Το ναζιστικό ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες

13:19 7/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Το πανέμορφο χωριό των Λιγκιάδων είναι το πιο κοντινό χωριό στην πόλη των Ιωαννίνων και απέχει μόλις 12 χλμ. από αυτή. Οι Λιγκιάδες ανήκουν διοικητικά στο δήμο Περάματος των Ιωαννίνων αλλά είναι περιοχή του Ζαγορίου.

Εκεί, πριν από 70 χρόνια, το μεσημέρι της 3ης Οκτωβρίου του 1943, οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών κατακτητών, μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση.

Οι κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις με μια πρωτοφανή αγριότητα εξόντωσαν 82 αμάχους, ενώ παρέδωσαν στις φλόγες τα σπίτια.

Μπήκαν στα σπίτια του χωριού, μάζεψαν όσους κατοίκους βρήκαν με το πρόσχημα της μεταφοράς τους στα Γιάννενα, τους έβαλαν στα υπόγεια και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Αμέσως μετά τις εκτελέσεις, οι Γερμανοί Ναζί έβαλαν φωτιά στο χωριό και το κατέκαψαν.

Στάχτη έγιναν 43 σπίτια, καθώς και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες.

Η αναφορά της Μεραρχίας προς το Γενικό Επιτελείο της Βέρμαχτ είναι λακωνική: «Από το χωριό Λιγκιάδες και τα υψόμετρα 1.015 και 1.277, ασθενής αντίσταση του εχθρού. 50 πολίτες εξοντώθηκαν. Οι Λιγκιάδες αποτεφρώθηκαν. Λάφυρα, 20 μουλάρια».

Η θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι στην Αμφιθέα, 5 χιλιόμετρα πριν από το χωριό Λιγκιάδες. Τότε εισέβαλαν στο σπίτι μιας οικογένειας, γιατί υπήρχε η πληροφορία, ότι εφοδιάζει με τρόφιμα τους αντάρτες.

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ανήλικα παιδιά, 4 και 7 χρόνων, μαζί με τη μητέρα τους δολοφονούνται εν ψυχρώ και το σπίτι τυλίγεται στις φλόγες.

Μία ώρα αργότερα, οι μηχανοκίνητες γερμανικές διμοιρίες, ανηφορίζουν στο βουνό Μιτσικέλι και μπαίνουν στους Λιγκιάδες. Εκείνη την ώρα, στο χωριό ήταν λίγοι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, γιατί οι άνδρες βρίσκονταν στο Ζαγόρι, με τα κοπάδια και στις Καρυές για να μαζέψουν καρύδια. Όταν επέστρεψαν, δεν πίστευαν τι είχε συμβεί, έζησαν τη φρίκη και τη βαρβαρότητα.

Κάθε χρόνο κατά την επέτειο του Ολοκαυτώματος στο προσκλητήριο των νεκρών ακούγονται τα ονόματα, από 34 βρέφη και παιδιά, 37 γυναίκες ηλικίας 30 έως 64 ετών και 11 ηλικιωμένων.

Από αυτούς που σώθηκαν ήταν ένα μωρό τεσσάρων μηνών και δύο νέοι που τραυματίστηκαν ελαφρότερα.Το μωρό βρέθηκε δύο μέρες μετά στην αγκαλιά της νεκρής μητέρας του σε ένα υπόγειο, αν και η ξιφολόγχη των Γερμανών είχε φτάσει σχεδόν τη σπονδυλική του στήλη.

Στην πλατεία του χωριού, ο καθένας που συναντάμε έχει να διηγηθεί και μια ιστορία φρίκης.

Αν και έως σήμερα όλοι στους Λιγκιάδες ζητούν απάντηση για το ολοκαύτωμα, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για αντίποινα των κατακτητών, στον φόνο του αντισυνταγματάρχη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Γιόζεφ Ζάλμινγκερ. Δύο ημέρες νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου, το στρατιωτικό όχημα του Ζαλμίνγκερ έπεσε και στη συνέχεια ανετράπη, σε οδόφραγμα που είχαν στήσει οι αντάρτες, οι οποίοι τον εκτέλεσαν.Ο Γερμανός αντισυνταγματάρχης ήταν «συνοδοιπόρος» του Χίτλερ.

Στα μεταπολεμικά χρόνια κανένας από τους υπαιτίους του εγκλήματος δεν παραπέμφθηκε σε δίκη και δεν τιμωρήθηκε. Οι Λιγκιάδες είναι χαρακτηρισμένο μαρτυρικό χωριό, όπως και πάρα πολλά άλλα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα