Το σχέδιο Σαμαρά για τις δημοτικές (και όχι μόνο) εκλογές

Η δημόσια συζήτηση για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές άρχισε πρόωρα καθώς ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πώς θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα τον προσεχή Μάιο. Ωστόσο, τόσο οι χθεσινές αναφορές Μιχαλολιάκου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η οργάνωσή του θα διεκδικήσει ακόμη και τη συμμετοχή της στο δεύτερο γύρο στους μεγάλους δήμους της χώρας όσο και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ

να της μετατρέψει σε δημοψήφισμα, δεν πιάνουν στον ύπνο το Μαξίμου που, επίσης, έχει προβεί στον βασικό του σχεδιασμό.

Το εκλογικό σύστημα και οι ημερομηνίες

Με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μαΐου, αποτελεί – όπως όλα δείχνουν – ειλημμένη απόφαση ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 18 Μαΐου. Η λογική πίσω από την απόφαση είναι ότι, υπό προϋποθέσεις, τα δύο κόμματα της κυβέρνησης θα μπορούν να έχουν καταγράψει μία θετική επίδοση – ποντάροντας σε ισχυρές υπερκομματικές υποψηφιότητες – και συνεπώς όχι μόνον να πάνε με καλύτερους όρους στο δεύτερο γύρο αλλά και να επηρεάσουν θετικά γι αυτά το κλίμα των ευρωεκλογών όπου ήδη προεξοφλείται ότι το… αντιευρωπαϊκό μήνυμα θα είναι ισχυρό.

Ιδιαιτέρως πιθανό είναι και το σενάριο, που έχει ήδη συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών γραφείων, αλλαγής του εκλογικού συστήματος με «σπάσιμο» των ψηφοδελτίων σε ένα που θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες και ένα ακόμη που θα έχει σε ενιαία λίστα τους υποψήφιους συμβούλους, κάτι που θεωρείται ότι, και πάλι, θα λειτουργήσει υπέρ ισχυρών υποψηφιοτήτων και θα «σπάσει» τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α.

Οι υποψήφιοι

Αν και για τις μεγάλες πόλεις αναζητούνται ισχυρές πολιτικές υποψηφιότητες τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο. Ο Ν. Δένδιας, το όνομα του οποίου ακούστηκε, μοιάζει να διστάζει, ο Μ. Βορίδης δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή του ενώ άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί θεωρούνται light για μία τέτοια απαιτητική αναμέτρηση. Επίσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σχεδόν καταδικασμένοι να συμπράξουν, ενδεχομένως και από την αρχή, στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, εξ ου και θεωρείται πιθανό να υποστηριχθεί από κοινού η υποψηφιότητα Σγουρού για την Αττική.

Και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών

Όλα τα παραπάνω ισχύουν, φυσικά, μόνον εφόσον η κυβερνητική πορεία συνεχιστεί ομαλά και δεν υπάρξουν νωρίτερα εκλογικές εκπλήξεις που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πυροδοτηθούν από ένα… ατύχημα. Ισχύουν δε, σε μικρότερο βαθμό, εφόσον οι κυβερνητικοί εταίροι αποφασίσουν να στήσουν και μία τρίτη κάλπη στις 25 Μαΐου, αυτή των εθνικών εκλογών. Δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, κυρίως όσοι εκτιμούν ότι ακόμη και στο καλύτερο για τα κυβερνητικά κόμματα ενδεχόμενο το όποιο αποτέλεσμα από τις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές απλώς θα αποδυναμώσει την κυβέρνηση και θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες για τη Βουλή βάζοντας την κυβέρνηση (σ.σ. αν βέβαια έχει αντέξει μέχρι τότε) σε έναν κύκλο εσωστρέφειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα