ΤΟ ΤΟΡ 10 ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ

12:50 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με διεθνή έκθεση, δέκα χώρες στον κόσμο με δικτατορικά καθεστώτα έχουν επιβάλλει την πιο δραστική λογοκρισία αποκλείοντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «φιμώνοντας» τους δημοσιογράφους τους.


Η συγκεκριμένη έκθεση δημοσιεύεται σήμερα από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ). Από τις 10 αυτές χώρες, η Συρία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα ξεχωρίζουν για τους ευρείς περιορισμούς τους ως προς την ροή της πληροφορίας και επομένως προκαλούν «τεράστιες επιπλοκές για την γεωπολιτική και πυρηνική σταθερότητα»,

αναφέρει η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη της έκθεση μετά το 2006, που εκδόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου την περασμένη Πέμπτη (26/5).

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ερυθραία, ακολουθούμενη με σειρά βαρύτητας από τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, το Ιράν, την Ισημερινή Γουινέα, το Ουζμπεκιστάν, την Μιανμάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Κούβα και τη Λευκορωσία.

Η έκθεση αναφέρει: «Στις δέκα χώρες όπου ισχύουν οι περισσότεροι περιορισμοί επιστρατεύεται μια μεγάλη κατηγορία τεχνικών λογοκρισίας, από την πολύπλοκη παρεμπόδιση στην πρόσβαση σε ιστοσελίδες και τις μεταδόσεις από δορυφορικά δίκτυα από το Ιράν έως τα καταπιεστικά ρυθμιστικά συστήματα της Σαουδικής Αραβίας και της Λευκορωσίας».

Η Ερυθραία κλείνει στόματα…

Η Ερυθραία επιτρέπει τη λειτουργία μόνο των κρατικών μέσων ενημέρωσης, που ελέγχονται από το Υπουργείο Πληροφοριών, αναφέρει η CPJ. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ελευθερία του λόγου και ακολουθούν οδηγίες όταν κάνουν ένα ρεπορτάζ. Η έκθεση τονίζει ότι όσοι στέλνουν ειδήσεις στο εξωτερικό φυλακίζονται και τίθενται υπό κράτηση για μεγάλη χρονική περίοδο, χωρίς να τους επιτρέπεται η πρόσβαση στην οικογένεια ή τους δικηγόρους τους.

Ασία και Αφρική

Η CPJ αναφέρει ότι στη λίστα του 2012 εντάσσονται και το Αζερμπαϊτζάν, η Αιθιοπία, η Κίνα, το Σουδάν, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ. Η Συρία και το Ιράν έχουν από πέρυσι αυξήσει σημαντικά την λογοκρισία ως απάντηση στις λαϊκές εξεγέρσεις, με μέτρα όπως την απαγόρευση της πρόσβασης στα ξένα μέσα ενημέρωσης και την επίθεση στα εγχώρια. Τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί εν ώρα εργασίας στη Συρία από τον Νοέμβριο και έξι έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από συνθήκες στις οποίες «υπάρχουν υποψίες για κυβερνητική υπαιτιότητα», σύμφωνα με την CPJ.

Από το Ιράν στη Συρία

Η οργάνωση αναφέρει ότι το ιρανικό καθεστώς είναι το σκληρότερο στην λογοκρισία στο Ίντερνετ, χρησιμοποιώντας μαζικές φυλακίσεις δημοσιογράφων για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να καταστείλει την επικριτική ειδησεογραφική κάλυψη.

«Η λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης υπήρχε πολύ πριν από την επανάσταση, αλλά αυξήθηκε έκτοτε επειδή ο (πρόεδρος Μπασάρ) Αλ Άσαντ θέλει να μεταφέρει μια συγκεκριμένη εικόνα στον έξω κόσμο, ότι δηλαδή το καθεστώς μάχεται κατά των τρομοκρατών που προκαλούν τις ταραχές”, δήλωσε στο CPJ ο Ειάντ Σουρμπατζί, Σύρος δημοσιογράφος ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιανουάριο φοβούμενος για τη ζωή

Keywords
Τυχαία Θέματα