Τουρκία: Εκδημοκρατισμός ή ισλαμοποίηση;

17:40 5/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Το κόμμα του Ερντογάν χαρακτηρίζει τη δίκη ως απόδειξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας προς τη δημοκρατία. «Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία ομαλοποίησης και έχει μεταμορφωθεί σε ένα άλλο σύστημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου» υποστηρίζει ο Αχμέτ Αϊντίν, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Αντίθετα η αντιπολίτευση αφήνει σκιές για τη διαδικασία. Ο παλαίμαχος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Κάμερ Γκεντς σημειώνει πως «η κυβέρνηση του ΑΚΡ εκλαμβάνει ως έγκλημα τη λήψη μέτρων εναντίον ισλαμιστών αντιδραστικών» και επιτίθεται

κατά της δικαιοσύνης τονίζοντας πως «στις 28 Φεβρουαρίου του 1977, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να λάβει νόμιμα μέτρα εναντίον πράξεων που θα απειλούσαν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους μας, κανένα τουρκικό δικαστήριο δεν μπορεί να σύρει στη δικαιοσύνη πρόσωπα με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς».

Το «βελούδινο πραξικόπημα» του 1997 στόχευε στη δημιουργία εντυπώσεων μέσω μιας πολιτικής καμπάνια πιέσεων, για να αναγκάσουν την κυβέρνηση συνασπισμού του ισλαμιστή Ερμπακάν να παραιτηθεί.

Η deutsche welle παραθέτει την άποψη του πολιτικού αναλυτή και επικεφαλούς της τούρκικης εφημερίδας Ράντικαλ, Ντενίζ Ζεϊρέκ, που υποστηρίζει ότι η τελευταία μεγάλη επέμβαση του τουρκικού στρατού το 1997 έπληξε το πολιτικό Ισλάμ, αλλά και την τουρκική δημοκρατία. «Έζησα τις μέρες εκείνες ως δημοσιογράφος», θυμάται. «Πολιτικά θύματα δεν ήταν μόνο Ισλαμιστές, αλλά και Φιλελεύθεροι και δημοκράτες».

Με το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», όπως ονομάστηκε από ορισμένους στρατηγούς, πέρασε ο ρόλος των στρατιωτικών στην πολιτική, περιορίστηκαν οι ελευθερίες και επιβλήθηκαν όρια στα ΜΜΕ. Ο Ζεϊρέκ πιστεύει ότι μια δίκαιη δίκη για αυτό το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» θα μπορούσε να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και την ομαλοποίηση της πολιτικής στην Τουρκία. «Έχω ορισμένους ενδοιασμούς, αλλά πιστεύω ότι η δίκη θα οδηγήσει την Τουρκία στον εκδημοκρατισμό» υποστηρίζει Ζεϊρέκ. «Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν αποβληθεί η νοοτροπία της εκδίκησης από την ακροαματική διαδικασία. Δυστυχώς εκδικητικές σκέψεις εμφανίστηκαν και σε άλλες δίκες. Κι αυτό ρίχνει σκιές ανησυχίας στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα