Τράπεζες: Επιτρέπονται εκ νέου οι «ανοιχτές» πωλήσεις

Επανέρχεται, μετά από πολύμηνη απαγόρευση, η δυνατότητα δανεισμού και πώλησης τραπεζικών μετοχών, το αποκαλούμενο short selling ή οι «ανοιχτές» πωλήσεις. Έτσι, από την ερχόμενοι Δευτέρα Έλληνες και ξένοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε «ανοιχτές» πωλήσεις τραπεζικών μετοχών γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Σημειώνεται ότι οι ανοιχτές πωλήσεις είχαν απαγορευτεί λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών αλλά και τις γενικότερης αστάθειας που επικρατούσε

στην αγορά. Όπως έκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δεν συντρέχει λόγος για την διατήρησης της απαγόρευσης του short selling.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών θα είναι περιορισμένες καθώς ήδη οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σημειώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο στο μισό της λογιστικής τους αξίας.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο (11 Ιουνίου) η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 4,31 δις. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, διαμορφώνονται στα 8,6 δις. ευρώ. Δηλαδή ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία (Price/Book Value) διαμορφώνεται στο 0,5 επίπεδο χαμηλότερο ακόμα και σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αντίστοιχα η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 4,34 δισ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή τα ιδία κεφάλαια του ομίλου –μετά την ενσωμάτωση της Εμπορικής και την ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης διαμορφώνονται στα 7,9 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα των ίδιων κεφαλαίων του ομίλου ενώ η αποτίμηση της Eurobank αντιστοιχεί στο 0,6 των κεφαλαίων του ομίλου.

Τράπεζα (ποσά σε εκατ. ευρώ)

Χρηματιστηριακή Αξία 11/7

Ιδία Κεφάλαια *

Τιμή προς λογιστική αξία (P/Bv)

Τράπεζα Πειραιώς

4.311,00

8.600

50%

Alpha Bank

4.347,00

7.900

55%

Εθνική Τράπεζα

6.303,00

5.464

115%

Eurobank

2.608,00

4.421

59%

* Βασικά ιδία κεφάλαια (Core Tier 1)

Keywords
Τυχαία Θέματα