Τράπεζες: Πότε θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας

09:40 6/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Κεφάλαια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ έχουν διοχετεύσει σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων στις ελληνικές τράπεζες –τόσο μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων όσο και των ομολογιακών εκδόσεων- ξένοι επενδυτές. Πρόκειται για εξέλιξη αδιανόητη λίγους μήνες πριν που σηματοδοτεί την μεγάλη επιστροφή των τραπεζών και της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ο όμιλος Τράπεζας

Πειραιώς άντλησε 1,75 δις. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα μέσω ομολογιακής έκδοσης. Η Alpha Bank άντλησε μέσω της αύξησης κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,96 δις. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον η τράπεζα έχει αντλήσει μέσω ομολογιακής έκδοσης ρευστότητα ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνουν όμως για τις τράπεζες και την οικονομία αυτές οι μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις στις εγχώριες τράπεζες. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών υγιής και κεφαλαιακά ισχυρές τράπεζες αποτελούν την προϋπόθεση για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία. Δηλαδή, την αποκατάσταση της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η γρήγορη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Αν αυτό γίνει τότε θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα συνεχιστεί η υποχώρηση των χορηγήσεων. Ωστόσο από το δεύτερο εξάμηνο η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και είναι πολύ πιθανό να δούμε προς το τέλος του έτους θετικούς ρυθμούς χορηγήσεων δανείων. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 2015 θα είναι το πρώτο έτος πιστωτικής επέκτασης μετά από την πολυετή βαθιά ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα