Τράπεζες: Τέλος Σεπτεμβρίου τα επιχειρησιακά σχέδια

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν τα επιχειρησιακά σχέδια για την πενταετία 2013 – 2017 οι εγχώριες τράπεζες. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν κ. Γκερτ Κούπμαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, του

Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των εμπορικών τραπεζών τα προγράμματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσεις καθώς και την μείωση της εξάρτησής τους από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Θα περιλαμβάνουν την πώληση όλων των θυγατρικών που δεν συνδέονται με τραπεζικές εργασίες (ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία κ.α.) καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα κ.α.).

Εχθές, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κούπμαν κατευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank όπου συνομίλησε με τις διοικήσεις τους. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με την διοίκηση της Alpha Bank ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Σημείο τριβής μεταξύ Κομισιόν και τραπεζών αποτελεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση των προγραμμάτων. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού πιέζει τις διοικήσεις να προχωρήσουν με ταχύτητα στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Από την πλευρά οι τράπεζες προσπαθούν να μεταθέσουν προς το τέλος των προγραμμάτων της πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων. Όπως τονίζουν η βελτίωση των συνθηκών για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά μετά την προχθεσινή έκπληξη της Fed για την διατήρηση του προγράμμματος ρευστότητας, βοηθά ώστε οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων να γίνουν σε υψηλότερες τιμές.

Ωστόσο οι τεχνοκράτες της Κομισιόν επιμένουν ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων και η αποδέσμευση από περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και τα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνηθούν πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια. Σημειώνουν τη μεγάλη εξάρτηση των συστημικών τραπεζών τόσο σε κεφάλαια όσο και σε ρευστότητα από τον δημόσιο τομέα και υπογραμμίζουν την απόλυτη ανάγκη οι τράπεζες μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης να περιορίσουν την εξάρτησή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος οι εγχώριες τράπεζες, μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης, μπορούν να εξοικονομήσουν τα επόμενα χρόνια κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα εκτιμάται ότι περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα