Τραπεζικό σκάνδαλο τορπιλίζει την προεκλογική περίοδο στην Ιταλία

Ο νέος πρόεδρος της τράπεζας, Αλεσάντρο Προφούμο, ανακάλυψε ότι η Mps πριν τρία χρόνια είχε αγοράσει παράγωγα, που στην συνέχεια προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημία, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί με ακρίβεια, όπως δήλωσε ο ίδιος. Επίσης, το 2007 η Mps αγοράσε την τράπεζα Antonveneta από την ισπανική Santander καταβάλλοντας

εννέα δισ. ευρώ, τιμή που, σύμφωνα με αναλυτές, ήταν «υπερβολικά και ύποπτα υψηλή».

Με την αποκάλυψη ύποπτων συναλλαγών, που εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα, βγήκαν τα μαχαίρια με τον Μάριο Μόντι να φωτογραφίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορώντας το ότι «άσκησε πάντα μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις της τράπεζας αυτής, όπως και γενικότερα στην πόλη της Σιένα» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταπολεμηθεί η μίξη συμφερόντων πολιτικής και τραπεζικού χώρου».

Ανταπαντώντας ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο Γραμματέας των Δημοκρατικών, είπε: «Ο Μόντι, τώρα, βρίσκει κάθε μέρα και ένα νέο μας ελάττωμα, ενώ μέχρι πρότινος δεν είχαμε ακούσει να αναφέρει ούτε ένα» και αποσυρόμενος από το διάλογο εξήγησε: «Δεν ήθελα να κατηγορήσω κανέναν, από δω και στο εξής θα μείνω σιωπηλός».

Η Λέγκα του Βορρά ζήτησε κρατικοποίηση της τράπεζας, ενώ ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» κατήγγειλε ότι «το παθητικό της τράπεζας, στην πραγματικότητα, αγγίζει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ».

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασισθεί, το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να δανείσει στην Mps 3,9 δισ. ευρώ, με επιτόκια της τάξης του 9%. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αποφευχθεί τυχόν χρεοκοπία του τραπεζικού αυτού οργανισμού, που απασχολεί έξι χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ, ο νέος πρόεδρος της τράπεζας υποσχέθηκε ότι: «Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει γνωστό το μέγεθος της οικονομικής ζημίας από την αγορά μετοχών υψηλού κινδύνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα